Haos, mrak i kiša u Singapuru – Hamilton na +28

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je u haotičnoj trci Formule 1 za Veliku nagradu Singapura.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Photo by Clive Mason/Getty Images
Photo by Clive Mason/Getty Images

Hamilton je na taj način uvećao prednost u generalnom plasmanu na 28 bodova, u odnosu na Sebastijana Fetela iz Ferarija.

Trka je završena posle nešto više od dva sata, pošto je u tri navrata zbog raznih incidenata bezbednosno vozilo izlazilo na stazu.

Prvi put u istoriji danas je vožena noćna trka po kiši, a trku je obeležio incident na početku, kada su se sudarili vozači Ferarija Sebastijan Fetel i Kimi Raikonen i Maks Verstapen iz Red Bula. Posle toga Hamilton je preuzeo vođstvo koje je do kraja sačuvao.

Hamilton je ostvario 60. pobedu u karijeri, a sedmu u sezoni.

Drugo mesto zauzeo je Danijel Rikardo iz Red Bula, a treći je bio vozač Mercedesa Valteri Botas.

Vozač ekipe Toro Roso Karlos Sainc zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Serhio Peres iz Fors Indije, a šesti Džolion Palmer iz Renoa. Bodove su još osvojili Stofel Vandorn iz Meklarena, Lens Strol iz Vilijamsa, Roman Grožan iz Hasa i vozač Fors Indije Esteban Okon.

Na mokroj uličnoj stazi u Singapuru Fetel je krenuo pol pozicije, a njegov klupski kolega Raikonen je sa trećeg mesta pokušao da ga pretekne sa unutrašnje strane. Između njih se našao drugoplasirani Maks Verstapen iz Red Bula koga je udario Raikonen, a zatim je Finac nakon što je ponovo udario u Verstapena, udario i u Meklarenov bolid Fernanda Alonsa.

U tom sudaru je oštećen i Fetelov bolid, koji se ubrzo okrenuo na stazi, što je iskoristio Hamilton i preuzeo prvo mesto. Fetel je tada završio trku, na stazu je izašlo bezbednosno vozilo, a vozačima je naređeno da prođu kroz boks. Iza "sejfti kara" vozili su Hamilton, Rikardo, Huklenberg, Peres, Palmer i Botas, a trka je nastavljena u petom krugu.

Alonso je nastavio trku, ali je bolid bio toliko oštećen da je u 10. krugu morao da se povuče. Hamilton je u međuvremenu stekao 5,2 sekunde prednosti nad Rikardom.

U 12. krugu je ponovo "sejfti kar" izašao na stazu, pošto je vozač ekipe Toro Roso Danil Kvjat udario u zaštitni zid. To su iskoristili brojni vozači koji su otišli na zamenu guma, ali ne i Hamilton, koji je putem radija rekao "da nije siguran koliko je to dobra ideja".

Trka je nastavljena u 15. krugu, a Hamilton je u narednih nekoliko krugova stekao oko dve sekunde prednosti nad Rikardom. Iza njih vozili su Botas, Sainc, Hulkenberg i Peres.

Trostruki svetski prvak je dobro vozio, do 29. kruga stekao je 10 sekundi prednosti, a u 30. krugu otišao je u boks na zamenu ultra mekih guma i na stazu se vratio kao prvi, ispred Rikarda.

Ponovo je "sejfti kar" morao na stazu, pošto je Markus Erikson iz Zaubera u 38. krugu udario u zaštitni zid i okrenuo se na stazi. Kada je trka nastavljena Hamilton je čuvao prednost i šest trka pre kraja stekao 28 bodova prednosti u generalnom plasmanu.

Naredna trka u šampionatu vozi se 1. oktobra za Veliku nagradu Malezije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.