Hamiltonu pol na Silverstonu, korak od Šumahera

Luis Hamilton startovaće sa prve pozicije na Velikoj nagradi Velike Britanije, ispred tandema Ferarija Kimija Raikonena i Sebastijana Fetela.

AKIzvor: B92
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Silverston, startni poredak:
1. Hamilton
2. Raikonen
3. Fetel
4. Ferstapen
5. Hilkenberg
6. Peres
7. Okon
8. Vandorn
9. Botas
10. Grožan
11. Palmer
12. Kvjat
13. Sajnc
14. Masa
15. Strol
16. Magnusen
17. Verlajn
18. Erikson
19. Rikardo
20. Alonso

Hamilton je petom pol pozicijom izjednačio 50 godina star rekord Džima Klarka po broju pol pozicija na VN Velike Britanije.

"Ovo je definitivno najbolja pozicija za početak. Moram da se postaram da pobedim na trci zbog ovih navijača. Voleo bih da bude suvo, ali nemam ništa protiv i da bude drugačije. Ovde su tipični engleski uslovi i osećam se veoma komforno, odrastao sam na tome", rekao je Hamilton.

Mercedes je u kvalifikacijama na Silverstonu nastavio dominaciju sa treninga, Hamiltonov timski kolega Valteri Botas je imao četvrto vreme, ali će Finac krenuti kao deveti jer je kažnjen sa pet pozicije zbog promene menjača.

Iza Ferarija će krenuti Maks Ferstapen u Red Bulu, a za njim Niko Hilkenberg u Renou i Serhio Peres u Fors Inidji. U prvih deset su još njegov timski kolega Esteban Okon, Stofel Vandorn u Meklarenu i Roman Grožan.

"Osećao sam se okej, iako uslovi nisu bili laki, bilo je mnogo promena vremena. U svakom slučaju nisam bio dovoljno brz za prvo mesto", rekao je Raikonen.

Stjuardi su posle kvalifikacija najavili istragu protiv Hamiltona, zbog potencijalnog blokiranja i usporavanja Grožana i njegovog Hasa tokom prvog brzog kruga u trećoj rundi kvalifikacija, pa bi Britanac mogao biti kažnjen.

Kako trenutno stvari stoje, on je stigao do šeste pozl pozicije u sezoni, a 67. u karijeri, ima jednu manje od rekorda Formule 1 koji drži Mihael Šumaher.

"Automobil je živnuo jutros i to je ono što je dobro. Ipak, ostaje žal jer mislim da sam mogao malo bolje", rekao je Fetel.

Vozač Meklarena Fernando Alonso je uprkos velikoj podršci sa tribina ostvario 13. vreme, ali će krenuti poslednji u nedelju jer je opet kažnjen zbog nove promene delova motora.

Ispred njega biće Danijel Rikardo u Red Bulu, koji je takođe kažnjen za pet mesta zbog menjača, ali će krenuti pretposlednji zbog kvara turba u prvom krugu kvalifikacija.

Deseta trka šampionata Formule 1, Velika nagrada Velike Britanije, na programu je u nedelju od 14 časova na Silverstonu.

U generalnom plasmanu vodi Fetel sa 20 bodova ispred Hamiltona, dok 15 manje od njega ima Botas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.