Ferari dominirao u Monaku, Fetel povećao prednost

Vozači Ferarija ostvarili su duplu pobedu na Velikoj nagradi Monaka, Sebastijan Fetel je ostvario treću pobedu u 2017, a drugi je bio Kimi Raikonen.

AKIzvor: B92
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Ferari je stigao do prve duple pobede na nekoj trci posle više od sedam godina, a prvog trijumfa u Monaku od 2001.

Finac je startovao sa pol pozicije, svoje prve od 2009, vodio je do 40. kruga, ali nije uspevao da napravi osetnu razliku u odnosu na Nemca koji je to iskoristio i prestigao tokom odlazaka u pit-stop.

Do trećeg mesta stigao je Danijel Rikardo posle sjajne taktike Red Bula prilikom promene pneumatika, a iza sebe je ostvario Valterija Botasa u Mercedesu i timskog kolegu Maksa Ferstapena.

Peto mesto osvojio je Karlos Sajnc mlađi, a do šeste pozicije sjajnom, agresivnom i povremeno rizičnom vožnjom stigao je Luis Hamilton, koji je startovao kao 13.

U prvih deset su bili još Roman Grožan, Felipe Masa i Kevin Magnusen, pa su prvi put od osnovanja Hasa bodove osvojila oba vozača ove američke ekipe.

Bez plasmana na povratku u F1 ostao je Dženson Baton, koji je ispao posle kontakta sa Paskalom Verlajnom, desetak krugova pre kraja, a posle kontakta sa Serhiom Peresom iz trke je ispao i Stofel Vandorn, pa je Meklaren opet ostao bez bodova, i posle šest trke.

Fetel je ovom pobedom povećao prednost u odnosu na Hamiltona na 25 bodova u generalnom poretku posle šest trka.

Sedma je na programu 11. juna u Montrealu za Veliku nagradu Kanade na stazi "Žak Vilnev".

Tok trke:

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Povratnik u F1 Dženson Baton je morao već u drugom krugu u pit-stop kako bi zamenio gume na supermeke, što ga je koštalo pada na poslednju, 20. poziciju u svom Meklarenu.

U međuvremenu Raikonen čuva prvu poziciju, ali je Fetela na samo 1,5 sekundi zaostatka, dok je Hamilton čak 30 iza Finca. Britanac je koncentrisan na borbu za 11. poziciju na kojoj je Danil Kvjat u Toro Rosu, a razlika je manje od dve sekunde.

U 17. krugu odustao je prvi vozač, zbog problema sa motorom svoj Reno je "parkirao" Niko Hilkenberg. U istom krugu u probleme je imao Serhio Peres koji je oštetio krilo.

Raikonen ne uspeva da odmakne Fetelu, Nemac mu diše za vratom, ali i on je pod velikim pritiskom, u 30. krugu Botas ima svega dve sekunde zaostatka iza Finca.

Vodeći trio je pratio Maks Ferstapen u Red Bulu strpljivo čekajući svoju šansu da napreduje. Prvi je otišao u boks od vodećeg kvarteta, ali je ostao 3,5 sekundi što ga je skupo koštalo na stazi.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Usledili su odlasci Raikonena, Botasa i Rikarda koji obilazi Ferstapena i vozača Mercedesa, a poslednji gume menja Fetel koji sjajnom taktikom preuzima lidersko mesto u 40. krugu.

Nemac je odmah nagazio "do daske" i u narednim krugovima konstantno povećavao prednost, pa je na 30 pre kraja bežao skoro osam sekundi Raikonenu, koga je čekala borba sa Rikardom i Botasom za postolje.

Tek u 47. krugu gume menja i Hamilton, a na stazu se vraća na sedmu poziciju, što je za šest mesta bolji plasman u odnosu na start trke.

Najavljena borba za podijum je bila najzanimljivija u ovom delu trke, Rikardo je ugrožavao Raikonena dok je povećavao razliku u odnosu na Botasa, koga je u stopu pratio Ferstapen i čekao grešku Finca.

Meklaren se u međuvremenu nadao možda i prvom bodu ove sezone, jer je deseto mesto držao Vandorn, a trka dobija dramatičan finiš nakon što se Paskal Verlajn bukvalno preturio na bok pred tunel, prošao je bez povreda, ali je na stazu izašao "sejfti kar".

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Imao je kontakt sa Džensonom Batonom koji je tako doživeo debakl na povratničkom debiju u F1. Potrajala je vožnja vozila bezbednosti jer je desetak krugova pre kraja incident napravio i drugi vozač Zaubera Markus Erikson.

Trka dobija "leteći" start u 66. krugu, a već u sledećem sa staze izleće Vandorn posle duela sa Peresom, pa Meklaren opet ostaje bez bodova.

Čelo trke se nije menjalo – Fetel, Raikonen, Rikardo, Botas, Ferstapen, Sajnc, Hamilton pratili su jedan drugog u stopu u razmaku od manje od deset sekundi.

Šest krugova pre kraja Kvjat ostaje bez plasmana, pokušao je da se provuče kroz uzak prolaz u jednoj krivini pored Peresa, ali je udario u bolid rivala i završio svoju trku.

Meksikanac je morao u boks zbog pucanja pneumatika, pa je ostao bez šanse da se bori za bodove. U poslednjim krugovima nije bilo obilazaka, pa je Ferari slavio u Monaku posle 16 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.