Baton opet u F1: Brine me samo vrat, nema pritiska

Šampion Formule 1 iz 2009. Dženson Baton ne oseća pritisak zbog povratka u "najbrži cirkus" narednog vikenda u Monaku.

AKIzvor: B92
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Baton će nastupiti u bolidu Meklarena umesto Fernanda Alonsa koji će nastupiti u Indikar seriji na trci Indijanapolis 500.

"Veoma sa opušten. Vrlo uzbuđen, u stvari. Zanimljivo je vratiti se na samo jednu trku. A to što je Monako je veoma posebno. Već sam pobeđivao ovde. Živeo sam ovde 17 godina. Zbog toga sam uzbuđen, ali ne osećam nikakav pritisak", rekao je Baton.

Meklaren je jedini tim bez ijednog boda u prvih pet trka ove godine, pa britanski tim Monako vidi kao idealnu priliku za prve.

"Sve je isto u životu. Želiš najbolje od sebe, opreme koju imaš i tima s kojim radiš. Bolid je izgledao dobro u Barseloni, Fernando je uradio odličan posao. To je dokaz da je bolid dobar. Vozio sam ga na simulatoru, vozio sam unapređenu verziju, ako sve bude u redu biće konkurentan", veruje Baton u "slabašni" Hondin motor.

Pre dve nedelje Alonso je uspeo prvi put da završi jednu trku, a sjajne kvalifikacije i start sa sedme pozicije upropastio mu je kontakt iz prve krivine koji ga je koštao plasmana u prvih deset.

"Dobio sam sve potrebne informacije u poslednjih nekoliko dana – kako bolid funkcioniše, kako gume funkcionišu. Gume su bile prilično nezgodne u poslednjih nekoliko godina, sada su drugačije ali ću se prilagoditi. Nekoliko stvari će biti nezgodno ali je sve u trudu i radu na rešavanju problema. Zabrinut sam samo za vrat, ostalo će biti u redu", rekao je Alonso.

Bolidi su se značajno promenili od Batonovog povlačenja iz F1 na kraju prošle sezone, nova pravila u aerodinamici su ih učinili bržim. Baton je odbio da testira vozilo u aprilu u Bahreinu, pa će prvi put u Meklaren opet sesti na prvom treningu u Monaku u četvrtak.

"Mislio sam da će biti potpuno beskorisno da vežbam na potpuno drugačijoj stazi. Bilo bi bolje da sam mogao da testiram bolid u boljoj situaciji, ali tako ne funkcioniše F1. Fizička sprema neće biti problem, vrat će mi malo nateći u četvrtak, ali imaćemo slobodan petak i moj fizioterapeut će ga spremiti za vikend. To je izazov ali smo zbog toga ovde, zar ne?", zaključio je Baton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.