Fetel iskoristio glupost Hamiltona za VN Bahreina!

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel trijumfovao je na Velikoj nagradi Bahreina.

PTIzvor: B92
Podeli
Getty Images
Getty Images

Nemac je do druge pobede u sezoni stigao ispred dva vozača Mercedesa, vicešampiona Luisa Hamiltona i Valterija Botasa, dok je Fetelov kolega Kimi Raikonen završio četvrti.

Prvih deset kompletirali su Rikardo, Masa, Peres, Grožan, Hulkenberg i Okon.

Botas je startovao sa prve pozicije i dobro krenuo. Posle prve krivine Finac je odbio napade Fetala koji je prestigao Hamiltona. Međutim, posle promena guma Nemca i izlaska sigurnosnog vozila zbog sudara Karlosa Sainca i Lensa Strola u 14. krugu, Fetel je uspeo da dođe do prvog mesta.

Videli smo i veliku grešku Hamiltona, koja ga je na kraju koštala moguće pobede. Naime, pred ulazak u boks, Britanac je svesno napravio grešku i nepotrebno usporio, i tako blokirao Rikarda, nakon čega je kažnjen sa pet sekundi.

Ipak, Mercedes je na sredini trke povukao dobar potez, poslavši Botasa na promenuo pneumatika, što je učinilo Finca mnogo bržim. Na tu taktiku, Ferari je odgovorio slanjem Fetela u boks, što je Hamilton iskoristio da dođe do prvog mesta. Posle izalska iz boksa, Fetel je izašao isped Botasa, ali je imao 16 sekundi zaostatka za Hamiltonom, odnosno 11 zbog pomenute kazne Britanca.

Taktika Mercedesa je bila jasna, do kraja je ostalo bilo 20 krugova, a Hamilton je imao istrošenije gume, ali i 11 sekundi u odnosu na Nemca.

Ipak, Mercedes nije hteo da rizikuje da ide do kraja sa starim gumama, pa su poslali Hamiltona na promenu guma u 41. krugu, a zbog kazne je ostao pet sekundi više u pit stopu. Britanac se na stazu vratio na stazu kao treći, devet sekundi iza Botasa i 18 iza Fetela.

Hamilton je posle samo šest krugova uspeo da dostigne Botasa i da se probije do druge pozicije. Do kraja je bilo ostalo deset krugova, a zaostatak je i dalje bio velikih, 10 sekundi. Međutim vicešampion iz prethodne sezone svaki je krug nadoknađivao oko pola sekunde i nadao se da će možda dostići Sebastijana.

Međutim, nije uspeo da pripreti, pa je Fetel stigao do 44. trijumfa u karijeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.