Meklaren se vraća Mercedesovim motorima?

Ekipa Meklarena mogla bi da pred sami start nove sezone Formule 1 promeni dobavljača motora.

AKIzvor: B92
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Hondini motori su se tokom dvonedeljnih testova na Katalunji pokazali kao nepouzdani i nekonkurentni.

Zbog toga su se navodno u britanskom timu odlučili da kontaktiraju velikog rivala Mercedes i promene motor pred prvu trku sezone, 26. marta u Melburnu.

Pre nedelju dana direktor Meklarena Erik Bulije je rekao da "nije u planu raskid saradnje sa Hondom", iako su i on i glavni vozač Fernando Alonso istakli nezadovoljstvo motorom.

Dve kompanije sarađuju od 2013. godine, ove sezone se očekivalo da konačno budu konkurentni u borbi za titulu, ali je Honda imala problema od prvog minuta treninga u Barseloni.

Problem za Meklaren je što je ugovor sa Hondom vredan 100 miliona dolara godišnje, a uz to japanski automobilski gigant daje i za polovinu plata vozačima ove ekipe.

Potencijalnim rastankom Meklaren rizikuje i odlazak suvlasnika iz Bahreina i Saudijske Arabije, koji umnogome učestvuju u finansiranju ekipe.

Meklaren je bio 15 godina partner sa Mercedesom, do 2009. godine, kada su Britanci odlučili da osnuju sopstveni tim, ali koristili nemačke motore do povratka Honde u F1.

Mercedes dominira Formulom 1 od uvođenja hibridnih motora 2014. godine, osvojivši tri titule, dok je Meklaren u međuvremenu samo dva puta uspeo da stigne do podijuma, bez pobeda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.