Fetel na Hungaroringu pobedio za Bjankija

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel pobedio je u trci za Veliku nagradu Mađarske i ostvario prvi trijumf u karijeri na Hungaroringu.

NĐ, JTIzvor: B92
Podeli

Fetel je tako ostvario 41. pobedu u karijeri i time se izjednačio se Aertonom Senom po broju trijumfa u karijeri.

To je ujedno i prvo slavlje za Ferari na Hungaroringu od 2004. godine, kada je trijumfovao Mihael Šumaher.

Drugo mesto zauzeo je Danil Kvjat iz Red Bula, ostvarivši svoj prvi plasman na podijum u karijeri, ispred timskog kolege Danijela Rikarda.

Iza su sledili Maks Ferstapen iz ekipe Toro Roso, ispred Fernanda Alonsa iz Meklarena, dok je aktuelni šampion bio šesti. Kao sedmi kroz cilj je prošao Roman Grožan iz Lotusa, a sledio ga je Niko Rozberg iz Mercedesa. Bodove su još osvojili drugi vozač Meklarena Dženson Baton i Markus Erikson iz Zaubera.

Pre trke održan je minut ćutanja u znak sećanja na vozača Marusije Žila Bjankija, koji je posle devet meseci u komi preminuo 17. jula od posledica povreda glave, koje je zadobio prošlog oktobra tokom trke za Veliku nagradu Japana. Svi vozači su zagrljeni sa porodicom mladog Francuza odali počast svom kolegi, a kacige su položili na zemlju. Fetel je posle prolaska kroz cilj pobedu posvetio Bjankiju, a isto su učinili i Kvjat i Rikardo.

Više o tragičnoj sudbini mladog Francuza pročitajte u tekstu naše Jelene Trajković.

Velika nagrada Mađarske pružila je mnogo uzbuđenja, ali apsolutno zasluženog pobednika - Fetela. Četvorostrki svetski šampion je vodio od starta do cilja i gotovo nijednog trenutka nije imao pravog konkurenta za najviši stepenik pobedničkog postolja.

Iza Fetela se vodila velika borba, mnogi vozači su se smenjivali na mestima koja vode na pobedničko postolje, a na kraju je to pošlo za rukom dvojcu Red Bula Kvjatu i Rikardo. Samo nekoliko krugova ranije sve je ukazivalo da će vozač Mercedesa Niko Rozberg kao drugoplasirani proći kroz cilj, ali je posle kontakta sa Rikardom morao u boks i na kraju se zadovoljio osmim mestom.

Dve pozicije ispred njega našao se njegov timski kolega Luis Hamilton, koji je posle dominacije u treninzima i kvalifikacijama imao trku za zaborav. Fetel je najbolje startovao na Velikoj nagradi Holandije, ispred timskog kolege Kimija Raikonena, Rozberga i Hamiltona.

Britanac je vrlo brzo napravio grešku, izleteo sa staze, ali je uspeo da se vrati i izgubi nekoliko pozicija. Iako je uspeo da nadoknadi mnogo mesta i u jednom trenutku stigne do četvrtog mesta, sve se promenilo kada se vozaču Fors Indije Niku Hilkenbergu prednji deo bolida podvukao pod njega i praktično eksplodirao.

Zbog krhotina na stazu je izašlo bezbednosno vozilo, koje je na njemu ostalo sve dok staza nije potpuno raščišćena, a tada je usledila nova Hamiltonova greška. Kada je trka nastavljena, Fetel je zadržao vođstvo ispred Rozberga, dok je Britanac imao kontakt sa Rikardom, zbog kojeg je i kažnjen.

Raikonen je počeo da gubi snagu motora, zbog čega se nekoliko krugova kasnije i povukao iz trke, a na vrhu su Rozberg i Rikardo počeli da sustižu Fetela. Australijanac je bezuspešno pokušavao da pretekne vozača Mercedesa, a Fetel je bio više od sekunde ispred.

Kada je konačno krenuo u napad, Rikardo je napravio grešku u kočenju, pa je došlo do kontakta sa Rozbergom, u kojem je Nemcu stradao zadnji levi pneumatik. Rozberg je uspeo da se domogne boksa, ali je izgubio mnogo pozicija i na kraju se na stazu vratio iza timskog kolege, koji je u međuvremenu odradio kaznu zbog incidenta sa Rikardom.

Posle Rozbergovih problema, Rikardo je nasledio drugu poziciju, ispred Kvjata, ali su njih dvojica zamenili mesta kada je Australijanac morao još jednom u boks.

Rus je kroz cilj prošao sa pet sekundi zaostatka u odnosu na Fetela, a 20 sekundi ispred Rikarda, prošlogodišnjeg pobednika trke u Mađarskoj.

Najbolju trojicu sledio je najmlađi vozač u istoriji Formule 1 Ferstapen, koji je ostvario najbolji rezultat u karijeri, ispred Alonsa u Meklarenu, kojem je to najbolji plasman od povratka u britansku ekipu. Hamilton je bio šesti, ispred vozača Lotusa Romana Grožana, Rozberga i Batona. Poslednji bod otišao je vozaču Zaubera Markusa Eriksona.

Hamilton pred letnju pauzu ima 202 boda na čelu generalnog plasmana, 21 više od Rozberga, dok je Fetel treći sa 160. U poretku konstruktora, Mercedes je ubedljiv sa 383 boda, ispred Ferarija sa 236.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Belgije na stazi „Spa Frankoršamp“ 23. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.