Mercedes poklonio pobedu Rozbergu!

Vozač Mercedesa Niko Rozberg trijumfovao je treću godinu zaredom na Velikoj nagradi Monaka, šestoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Jelena TrajkovićIzvor: B92 Monako
Podeli

Rozberg je u Monte Karlu ostvario desetu pobedu u karijeri i to pošto mu je nemački tim praktično poklonio neplanirano pozvavši Luisa Hamiltona u boks.

Hamilton je na kraju morao da se zadovolji trećim mestom, dok je kao drugoplasirani kroz cilj prošao Sebastijan Fetel u Ferariju.

Velika nagrada Monaka bila je veoma dosadna do poslednjih desetak krugova, kada je došlo do velikog obrta. Hamilton je rutinski održavao prednost dok vozač ekipe Toro Roso Maks Ferstapen nije udario u Romana Grožana u Lotusu i na stazu je izašlo bezbednosno vozilo.

Iako je do kraja trke ostalo 13 krugova, Mercedes je pozvao Hamiltona po nove pneumatike, iako je na starim mogao da završi trku, pogrešno procenivši trenutak, pošto su ga Rozberg i Fetel pretekli. Kada je bezbednosno vozilo izašlo sa staze ostalo je osam krugova, a iako je Hamilton pokušavao da se nađe ispred četvorostrukog svetskog šampiona još jednom se pokazalo da je u Monaku nemoguće obilaziti.

Bolji od ostalih, a iza najbolje trojice, bio je vozač Red Bula Danil Kvjat, ispred timskog kolege Danijela Rikarda i Kimija Raikonena u Ferariju. Sedmi je bio vozač Fors Indije Serhio Peres, ispred Džensona Batona, koji je osvojio prve bodove za Meklaren ove sezone. Prvu desetoricu, odnosno osvajače bodova, kompletirali su Felipe Nasr u Zauberu i drugi vozač Toro Rosa Karlos Sains.

Zahvaljujući trijumfu, Rozberg je smanjio zaostatak u generalnom plasmanu u odnosu na Hamiltona na samo deset bodova, dok je Mercedes i dalje ubedljiv u poretku konstruktora.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 se nastavlja Velikom nagradom Kanade na stazi "Žil Vilnev" 7. juna.

Tok trke

Od starta u Kneževini poveo je Hamilton, ispred Rozberga, Fetela, Kvjata, Rikarda i Raikonena. Prvi incident viđen je već posle nekoliko krivina, pošto je vozač Fors Indije Niko Hilkenberg posle kontakta sa Fernandom Alonsom u Meklarenu udario u ogradu pored staze. Probleme je imao i vozač Vilijamsa Felipe Masa, koji je morao do boksa, ali je nastavio trku.

Hamilton je brzo povećavao svoju prednost, pa je već posle četiri kruga bio dve sekunde ispred Rozberga. Iza su najveću borbu vodili Maldonado i Ferstapen, iz koje je kao pobednik izašao mladi Holanđanin, da bi Alonso bio kažnjen zbog incidenta sa Hilkenbergom. Maldonado je nedugo zatim morao da se parkira u garaži zbog kvara, a na stazi su istaknute žute zastavice zbog delova Ferstapenovog bolida, pošto je imao mali kontakt sa Venecuelancem.

Britanac je pod kontrolom držao vođstvo, dok je Fetel počeo pomalo da sustiže Rozberga, a već oko 17. kruga je bio na oko sekunde. Krug kasnije, vozači su počeli sa odlascima u boks, ali su vodeći ostali na stazi. Fetel je izgubio korak sa Rozbergom u krugovima koji su sledili, a Nemcu su iz tima poručili da pokuša da poveća prednost pre odlaska po nove pneumatike.

Fetel se, međutim, držao na sekundu i po, dok je Hamilton već ostvario prednost od osam sekundi do 30. kruga, iako je izgubio vreme dok je obilazio vozače za ceo krug. U međuvremenu, Ferstapen je posle sjajne vožnje na startu izgubio vreme zbog greške u boksu, a Kvjat zbog pogrešnog tajminga odlaska po pneumatike.

Od prve trojice, Fetel je prvi otišao u boks, u 37. krugu, a pratio ga je Rikardo. Rozberg je isto učinio krug kasnije i uspeo je da se zadrži ispred svog sunarodnika. Hamilton je po nove pneumatike otišao u 39. krugu i rutinski se vratio u vođstvo, a iza su sledili Rozberg, Fetel, Kvjat, Raikonen i Rikardo. Nedugo zatim, u 43. krugu, trka je zbog kvara bila gotova za Alonsa.

U narednim krugovima, najviše uzbuđenja u Monte Karlu pružio je Ferstapen, koji se držao iza Fetela, koji je obilazio vozače za po jedan krug, i tako nadmudrivao svoje rivale. Hamilton je 20 krugova pre kraja imao 14 sekundi prednosti u odnosu na Rozberga, dok je Fetel bio manje od dve sekunde dalje.

Ferstapen je nastavio da napada, ispred njega je bio Grožan, koji je u jednom trenutku u prvoj krivini dva puta promenio pravac i Holanđanin je udario pravo u njega, a potom i u ogradu pored staze. Vozač ekipe Toro Roso je, srećom, nepovređen izašao iz bolida, a Grožan je uspeo da nastavi trku, a na stazi se našlo virtuelno bezbednosno vozilo. To su mnogi iskoristili da bi otišli po nove pneumatike, uključujući Hamiltona, koji je pao na treće mesto.

Usledila je konfuzija oko toga da li bi Hamilton ili Fetel trebalo da budu na drugom mestu, zbog pozicije na stazi gde je Nemac bio u trenutku kada je branilac titule izašao iz boksa. U 71. krugu bezbednosno vozilo se sklonilo sa staze i Hamilton je odmah pokušao da se nađe ispred Fetela, ali se Nemac odlično branio. Rikardo je u međuvremenu napao Raikonena i uz kontakt uspeo da se domogne petog mesta.

Rezultati trke za Veliku nagradu Monaka:
1. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes 1:49:18.420
2. Sebastijan Fetel (Nemačka) Ferari + 4.486
3. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes + 6.053
4. Danil Kvjat (Rusija) Red Bul + 11.965
5. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul + 13.608
6. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 14.345
7. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija + 15.013
8. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 16.063
9. Felipe Nasr (Brazil) Zauber + 23.626
10. Karlos Sains junior (Španija) Toro Roso + 25.056
11. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + 26.232
12. Roman Grožan (Francuska) Lotus + 28.415
13. Markus Erikson (Švedska) Zauber + 31.159
14. Valteri Botas (Finska) Vilijams + 45.789
15. Felipe Masa (Brazil) Vilijams + jedan krug
16. Roberto Merhi (Španija) Menor + dva kruga
17. Vil Stivens (Velika Britanija) Menor + dva kruga
odustali:
Maks Ferstapen (Holandija) Toro Roso
Fernando Alonso (Španija) Meklaren
Pastor Maldonado (Venecuela) Lotus

Generalni plasman vozača:
1. Luis Hamilton 126
2. Niko Rozberg 116
3. Sebastijan Fetel 98
4. Kimi Raikonen 98
5. Valteri Botas 42
6. Felipe Masa 39

Generalni plasman konstruktora:
1. Mercedes 242
2. Ferari 158
3. Vilijams 81
4. Red Bul 52
5. Zaubeer 21
6. Fors Indija 17

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.