F1: Marusja in, Katerhem aut

Svetska automobilska federacija uvrstila je Marusju u listu timova za ovogodišnji šampionat Formule 1, a na njoj se, očekiveno, ne nalazi Katerhem.

JTIzvor: B92
Podeli

I Marusja i Katerhem su završili u stečaju u oktobru, zbog dugova, ali su se našli na listi objavljenoj u decembru.

Od tada je bilo jasno da je učešće oba tima pod znakom pitanja, ali su čelnici Marusje prethodnih nedelja radili na tome da osiguraju povratak u Formulu 1. S druge strane, kupac za Katerhem, koji se nalazi u posedu malezijskog biznismena Tonija Fernandesa, nije pronađen, pa će se bolidi i oprema tog tima naći na aukciji sledećeg meseca.

Marusja je prošle godine zauzela deveto mesto u plasmanu konstruktora zahvaljujući devetom mestu Žila Bjankija na Velikoj nagradi Monaka. Zbog toga, timu sleduje finansijska nagrada, ali će je dobiti samo u slučaju da se nađu na startu u Australiji 15. marta.

Na listi FIA, tim se navodi kao Menor Marusja F1, ali se naglašava da tim mora tek da se povinuje tehničkim propisima. Iako tim više nema nikakve veze sa ruskim investitorima, ime Marusja je moralo da bude zadržano zbog nagrade od prošle sezone.

Tim je objavio da bi Vil Stivens trebalo da bude jedan od vozača Marusje, ali još nije jasno da li će dobiti superlicencu. Međutim, to će više biti do toga da li će njegovi sponzori uplatiti potreban novac, pošto je vozio za Katerhem na zatvaranju sezone i trku u Abu Dabiju završio na 17. mestu, a nije bio umešan ni u jedan incident.

Veća prepreka za Marusju su tehnički propisi, pošto su ostali timovi glasali protiv toga da se timu dozvoli da sezonu započne sa prošlogodišnjim bolidom. Da bi se to i desilo, moraće da prođu ’kraš test’ bolida pre nego što svi bolidi budu poslati u Australiju krajem sledeće nedelje. Tim je u sredu objavio da je bolid gotovo spreman i da bi trebalo sve da bude po planu do Melburna.

Marusja se nije takmičila od Velike nagrade Rusije u oktobru, a tim je propustio poslednje tri trke prošle sezone. Pored finansijskih problema, tim je imao i emotivne, pošto je Bjanki doživeo teške povrede tokom trke u Japanu i poslednjih nedelja nema novih informacija o njegovom stanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.