Hamilton novi šampion Formule 1!

Vozač Mercedesa Luis Hamilton postao je dvostruki svetski šampion trijumfom na poslednjoj trci sezone Formule 1, Velikoj nagradi Abu Dabija.

JTIzvor: B92
Podeli

Britanac je na stazi “Jas marina” došao do 11. trijumfa u ovogodišnjem šampionatu, a 33. u karijeri, u vremenu od 1:39:02.619 sata i tako stavio tačku na sjajnu sezonu.

Hamilton je pred veliko finale imao 17 bodova prednosti u odnosu na timskog kolegu Nika Rozberga, a posle sjajnog starta se postarao da mu titula ne dođe u pitanje, posebno zbog dvostrukog bodovanja.

Nemac je, s druge strane, imao velike probleme sa bolidom, ali se nije predavao, ali je na kraju ostao bez bodova, pošto je kroz cilj prošao kao 14.

Drugo mesto na zatvaranju sezone osvojio je vozač Vilijamsa Felipe Masa, dok je podijum kompletirao njegov timski kolega Valteri Botas.

Hamilton je tako titulu osvojio sa 67 bodova prednosti u odnosu na Rozberga, a njih dvojica su zajedno još ranije Mercedesu doneli titulu najboljeg konstruktora i tako prekinuli dominaciju Red Bula i Sebastijana Fetela.

Hamilton je svoju prvu titulu osvojio 2008. godine kao vozač Meklarena, a ove sezone je postao prvi britanski vozač koji je osvojio više od dve titule posle Džekija Stjuarta 1971. godine. Stjuart je najtrofejniji Britanac sa tri titule, a po dve, osim Hamiltona, imaju još i Džim Klark, Grejem Hil i Majk Hautorn. Takođe, Hamilton je Mercedesu doneo prvu titulu još od Huana Manuela Fanđa 1955.

Trku za Veliku nagradu Abu Dabija obeležila je potpuna dominacija Hamiltona, koji je vozio bez greške i ništa nije prepustio slučaju. Rozberg se u prvoj trećini trke držao na oko dve sekunde iza njega, da bi ga problemi onemogućili da čeka možda grešku timskog kolege. Njegove probleme iskoristili su Masa i Botas, koji su Vilijamsu doneli timski najbolji rezultat ove sezone.

Trci za Veliku nagradu Abu Dabija prisustvovao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Tok trke

Hamilton je odmah preuzeo vođstvo i brzo se odvojio od Rozberga, kojeg je odmah napadao Masa, a iza su sledili Baton, Raikonen, Alonso, Kvjat i Botas. U prvom krugu je viđen veliki broj kontakata i kratkih izletanja, ali su svi bezbedno na kraju prošli. Britanac se na čelu brzo odvojio, već u trećem krugu je bio sekundu i po ispred Rozberga, dok su njih dvojica Masi već odmakli na više od dve sekunde.

Rikardo i Fetel su u odnosu na start napredovali za samo dve pozicije, pošto su posle diskvalifikacije posle kvalifikacija morali da krenu iz boksa. Hamilton je svoju prednost održavao, a najveću borbu vodili su Raikonen, Alonso, Kvjat i Botas za pozicije od pete do osme.

Taman pošto ga je Kvjat pretekao, Alonso je produžio u boks po nove pneumatike i prvi je od svih vozača to učinio. U sledećem krugu pratio ga je Baton, a Hamilton je svoj odlazak u boks odradio u 11. krugu i odradio ga je bez ikakvih problema. Britanac se vratio na stazu kao trećeplasirani, iza Rozberga i Mase, ali je njegov timski kolega po nove pneumatike otišao krug kasnije.

Brazilac je pre Rozbergovog odlaska u boks prišao vozaču Mercedesa na dve sekunde, a Hamilton se bez problema potom vratio ispred njega. U tim trenucima, u centru pažnje na stazi bio je Rikardo, koji je napredovao do sedme pozicije i baš tada je napadao Vernja, koji se odlično branio. Masa je u boks otišao u 14. krugu, pa je Hamilton rutinski preuzeo vođstvo, a razlika između njega i Rozberga bila je dve i po sekunde.

Dva kruga kasnije, Kvjat se okrenuo i zaustavio na samoj stazi, ali je samo istaknuta žuta zastavica na tom delu. Rikardo se do tada probio do četvrtog mesta, ali je bio daleko iza Mase, koji nije ni mogao da pripreti vodećem dvojcu. Iako je u pojedinim trenucima Rozberg bio i najbrži na stazi, Hamilton ga je sve vreme držao na više od dve i po sekunde iza sebe.

Prednost je povećana na preko četiri sekunde u 24. krugu, kada je Nemac napravio izlet sa staze, ali se vratio na drugu poziciju. Međutim, počeo je da gubi sve više vremena, a timu je javio da gubi snagu motora, da bi mu bilo poručeno da mu je otkazao ERS. Do tada, Hamiltonova prednost je porasla do 11 sekundi, a Masa mu se primakao na samo dve.

Brazilac je već u 27. krugu došao u priliku da napadne Rozberga, koji je prijavio i probleme sa kočnicama, što je Masa iskoristio i došao do druge pozicije. Rikardo, koji je do tada držao petu poziciju, u 28. krugu je prvi put otišao u boks, da bi se nekoliko trenutaka kasnije zapalio bolid Pastora Maldonada.

Masa je brzo pojačao tempo i počeo da sustiže Hamiltona, ali je razlika bila više od osam sekundi. Rozberg je bio još 11 sekundi dalje, a pratio ga je Botas, sa šest sekundi zaostatka. Britanac je u 32. krugu otišao u boks i vratio se na drugo mesto, iza Mase i Rozberga, ali je brzo pretekao svog timskog kolegu i odvojio se od njega. Masa je bio 14 sekundi ispred Hamiltona, dok je Botas ozbiljno počeo da sustiže Rozberga i u 33. krugu ga je i obišao bez velike borbe.

Rozberg je posle svih problema u 35. minutu otišao po drugi put u boks i kao sedmi se vratio na stazu, a ubrzo ga je sustigao Fetel i krenuo sa napadima. U međuvremenu, Rikardo se umešao u borbu sa Botasom, koju je dobijao, ali se Finac nije predavao. Masa je 15 krugova pre kraja trke imao 14 sekundi prednosti od Hamiltona, ali nije po drugi put išao u boks, dok su Rozberga pretekli i Fetel i Baton.

Masa je u 44. krugu otišao po nove pneumatike, pa se Hamilton vratio u vođstvo, sa deset sekundi prednosti. Rikardo je tada držao treće mesto, ispred Boksa, dok je Rozberg bio sedmi. Iako je Brazilac pokušao da sustigne vozača Mercedesa, na kraju mu je jednostavno nedostajalo vremena da ga izazove. Rozberg je četiri kruga pre kraja imao nove probleme sa bolidom i pao je do 13. pozicije, a iako je tim hteo da ga povuče iz trke, on je to odbio i rekao da ostaje na stazi i kroz cilj prošao kao 14.

Masa je na kraju bio dve i po sekunde iza Hamiltona, dok je Botas bio još 26 sekundi dalje. Rikardo je sledio najbolju trojicu, ispred Batona, Hilkenberga, Peresa i Fetela. Prvu desetoricu kompletirali su Alonso, na svojoj poslednjoj trci za Ferari, i Raikonen.

Naredni šampionat Formule 1 počinje 15. marta Velikom nagradom Australije.

Rezultati trke za Veliku nagradu Abu Dabija:
1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes 1:39:02.619
2. Felipe Masa (Brazil) Vilijams + 2.576
3. Valteri Botas (Finska) Vilijams + 38.880
4. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul + 37.237
5. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 1:00.334
6. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + 1:02.148
7. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija + 1:11.060
8. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 1:12.045
9. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 1:25.813
10. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 1:27.820
11. Kevin Magnusen (Danska) Meklaren + 1:30.376
12. Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso + 1:31.947
13. Roman Grožan (Francuska) Lotus + jedan krug
14. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + jedan krug
15. Esteban Gutijeres (Meksiko) Zauber + jedan krug
16. Adrijan Zutil (Nemačka) Zauber + jedan krug
17. Vil Stivens (Velika Britanija) Katerhem + jedan krug
odustali:
Kamui Kobajaši (Japan) Katerhem
Pastor Maldonado (Venecuela) Lotus
Danil Kvjat (Rusija) Toro Roso

Generalni plasman vozača:
1. Luis Hamilton 384
2. Niko Rozberg 317
3. Danijel Rikardo 238
4. Valteri Botas 186
5. Sebastijan Fetel 167
6. Fernando Alonso 161

Generalni plasman konstruktora:
1. Mercedes 701
2. Red Bul 405
3. Vilijams 320
4. Ferari 216
5. Meklaren 181
6. Fors Indija 155

Na našem sajtu možete da pronađete i intervjue sa Danijelom Rikardom, Miodragom Koturom,Danilom Kvjatom, Suzi Volf i Valterijem Botasom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.