Montoja ponovo pokorio Indi 500

Vozač Penskea Huan Pablo Montoja trijumfovao je na 99. izdanju Indijanapolisa 500 i tako došao do svoje druge pobede na legendarnoj trci.

JTIzvor: B92 SAD
Podeli

Montoja je do trijumfa došao posle neverovatne trke tokom koje je u jednom trenutku pao na samo začelje, a potom uspeo da se probije i tri kruga pre kraja pretekne timskog kolegu Vila Pauera za prvu poziciju.

Iako je Novozelanđanin pokušao da uzvrati, bivši vozač Formule 1 je uspeo da se odbrani i zasluženo slavi, dok je treći bio Čarli Kimbol iz Čip Ganasi rejsinga.

Ovo je bilo sjajno. Trka na kraju je bila neverovatno teška. Tražim prave reči, ali ne mogu da ih nađem“, rekao je Montoja pre nego što je preuzeo pobednički trofej i ispio šampionsko mleko.

Kolumbijac je svoju prethodnu pobedu na stazi „Indijanapolis Motor Spidvej“ ostvario pre 15 godina, čime je postavio novi rekord u razmaku između dva trijumfa. Prethodni rekord držao je Ej Džej Fojt, koji je pobede ostvario u razmaku od deset godina.

Montoja je na Indiju startovao sa 15. mesta, a na samo začelje je pao posle sudara sa Simonom de Silvestro, u kojem mu je bolid bio mnogo oštećen. Međutim, neverovatnom vožnjom, bivši vozač Vilijamsa i Meklarena se probijao iz kruga u krug i kada je došao trenutak odluke posle 500 milja, nije bilo dileme ko će prvi proći kroz cilj, on ili Pauer.

Tokom trke je viđeno nekoliko ozbiljnijih incidenata zbog kojih je ona morala da bude usporena, a najveća borba viđena je u poslednjih 15 krugova. Pre Pauer vodio ispred Montoje i osvajača pol pozicije Skota Diksona, da bi odmah pošto je istaknuta zele na zastavica Kolumbijac napao vozača Čip Ganasi rejsinga.

Usledila je velika borba njih dvojice, koju je Pauer iskoristio da bi im odmakao, ali ne zadugo. Dikson je vrlo brzo uzvratio Montoji, a potom pretekao Australijanca u trećoj krivini, a velika borba njih trojice se nastavila i u narednim krugovima. Njihovo smenjivanje na čelu omogućilo je Kimbolu da ih sustigne i uključi se u njihovu borbu.

Međutim, Kimbol je strpljivo čekao svoju šansu i dozvolio njima trojici da odluče ko će pobediti. Tri kruga pre kraja, Dikson je izgubio ritam za dvojcem Penskea, a Montoja je pretekao Pauera u prvoj krivini, a vrlo brzo Kimbol se domogao trećeg mesta. Do samog cilja, Kolumbijac se non-stop branio, a kada je bezbedno prošao kroz treću krivinu u poslednjem krugu mogao je da počne da slavi.

Dikson je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mestom, iako se nadao da će kao 2008. godine slaviti posle starta sa pol pozicije. Iza su sledili Grejem Rejel, Marko Andreti i Elio Kastroneves.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.