- Australian Open 2017 -

Svet je šokiran! Đoković ostao bez krune u Melburnu!

Novak Đoković ostao je bez krune na Australijan openu, eliminisan je već u drugom kolu u Melburnu, prvi put tako rano na nekom Grend slemu još od 2008!

A. Kovačević
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Najveću senzaciju u poslednjih nekoliko godina u tenisu priredio je Uzbekistanac Denis Istomin, koji je slavio sa 7:6(8), 5:7, 2:6, 7:6(5), 6:4.

Ovaj 117. igrač na ATP listi sjajnim servisom je kontrolisao ritam meča, imao je 17 as udaraca, naspram devet duplih servis grešaka Đokovića, pet vinera, ali i 11 neiznuđenih grešaka manje od Srbina.

"Žao mi je Novaka, ali igramo sam odlično danas. Iznenadio sam sâm sebe. Ovo je moja najveća pobeda, sad osećam da mogu da pobedim skoro svakoga", rekao je Istomin.

Da Đokoviću neće biti lako pokazao je već prvi set koji je trajao čak 85 minuta, a koji je posle taj-brejka pripao Uzbekistancu. Novak dobro reaguje u nastavku meča, dobija naredna dva seta i najavljuje rutinski preokret, a onda opet staje.

Istomin preuzima kontrolu, sjajno servira, Đoković pravi suviše grešaka čak i na "lakim" poenima, gubi samopouzdanje, koji s druge strane raste kod rivala, koji i posle gubitka svog servisa nastavlja u istom ritmu te posle skoro pet sati igre postaje prvi igrač van Top 100 na ATP listi koji je savladao Srbina na Grend slemu!

Uzbekistanca u sledećem kolu čeka Pablo Karenjo-Busta, a Đokovića težak nastavak sezone jer će veliki broj izgubljenih poena u Melburnu da mu dodatno oteža povratak na prvo mesto na ATP listi.

Tok meča:

Getty images
Getty images

Novak je čudno počeo meč. Prvi gem na servis srpskog tenisera trajao je neverovatnih 15 minuta, a Istomin je imao čak šest brejk lopti.

Đoković je veći deo tog gema odigrao veoma loše, ali je najbolji bio upravo na brejk šansama, pa je uspeo posle četvrt sata da dobije prvi gem.

Đokoviću je falila konstantnost na startu, a Istomin je delovao raspoložen i spreman za borbu. Đoković je u četvrtom gemu imao brejk loptu, ali je Uzbekistanac odlično odservirao i izjednačio je na 2:2.

Iako je igrao daleko ispod svog nivoa Novak je u šestom gemu ponovo uspeo da se izbori za brejk šansu, ali je Istomin ponovo odgovorio. Izjednačio je na 3:3 uz nekoliko odličnih udaraca sa obe strane, a potom je i iskoristio poklon.

U sedmom gemu je bilo 30:0, ali je Novak odigrao očajno naredna četiri poena i Istomin je zasluženo došao do brejka.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Đoković ipak ne bi bio Đoković kada ne bi odgovorio i u takvoj situaciji. Srpski teniser je kao po ko zna koji put u karijeri napravio ribrejk i to iskoristivši tek treću šansu u osmom gemu.

Usledila su neočekivano mirna četiri gema. Novak nije uspeo da pronađe rešenje na servis rivala, pa je o pobedniku prvog seta odlučio 13. gem. Delovalo je da će drugi igrač sveta mirno privesti set kraju kada je uz mini brejk poveo sa 4:1, ali usledio je veliki preokret.

Istomin je dobio pet od narednih šest poena i došao je do set lopte - 6:5. Usledila su dva servis vinera i prva set lopta za Đokovića koju je istomin takođe neutralizovao početnim udarcem. Đoković je napravio mini brejk za 8:7, ali nije okončao posao već je izgubio oba poena na svoj servis.

Prvo je iz slajs bekhenda pogodio mrežu, a onda je izbacio forhend u aut. Istomin je to iskoristio i poveo je sa 1:0 posle 88 minuta - 10:8.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Ništa se ni početkom drugog seta nije promenilo. Istomin je igrao na gornjoj granici svojih mogućnosti, dok je Novak bio atipično odsutan. Delovalo je da srpski teniser nije bio spreman na ozbiljan otpor Uzbekistanca koji je i početkom drugog seta bio bolji od dvojice igrača na Rod Lejver areni.

U petom gemu Đoković je posle sjajne reakcije na mreži stigao do brejk lopte, ali nije napravio brejk i Istomin je nastavio da kontroliše meč. Đoković je bio totalno van ritma, a naspram sebe je imao izuzetno raspoloženog rivala.

U desetom gemu Đoković je bio u potpuno izgubljenoj situaciji. Na 15:30 je napravio duplu servis grešku i Istomin je imao dve vezane prilike da dođe do 2:0 u setovima. Prvu set loptu Novak je spasao forhend vinerom, drugu as udarcem i uspeo je da izjednači na 5:5.

Deseti gem i činjenica da je bio na korak od 0:2 u setovima kao da je razbudila srpskog tenisera. Tek u 11. gemu drugog seta zaigrao je kako ume i došao je do tri vezane brejk šanse. Istomin je prve dve neutralizovao, ali kod treće nije imao nikakvu šansu i Novak je maestralnom bekhend dijagonalom došao do 6:5. Minut kasnije bilo je 7:5 i 1:1 u setovima.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Ogromnu psihološku prednost Novak je naplatio već na startu četvrtog seta. Igrao je srpski teniser mnogo bolje, a isto tako nije bilo realno da Istomin zadrži nivo igre iz prva dva seta.

Đoković je u trećem gemu napravio novi brejk i preuzeo je kontrolu nad mečom. To je ipak dovelo do momentalnog pada koncentracije srpskog tenisera, pa je Istomin odmah uspeo da vrati brejk i izjednači na 2:2.

U nastavku seta na terenu je psotojao samo Novak Đoković. Srpski teniser je tek posle tri sata tenisa zaigrao kako je verovatno očekivao da će igrati od starta i uz još dva brejka brzo je došao do 6:2 i 2-1 u setovima.

U finišu seta mnogo je bio zanimljiviji duel Đokovića i glavnog sudije Marijane Alveš. Srpski teniser je u dva navrata slobodno se može reći posramio sudiju iz Portugala.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Usledio je potpuno neočekivani start četvrtog seta. Novak se ponovo opustio posle stečene prednosti i Istomin je odmah to kaznio napravivši brejk za startnih 3:0.

Đoković konačno u četvrtom gemu osvaja prvi u ovom setu, ali Uzbekistanac ne gubi ritam, te nastavlja dobro da servira. Ipak, Istomin polako podleže pritisku, što Srbin uz mnogo muke uspeva da iskoristi, te posle velike borbe vraća brejk za smanjenje zaostatka za 4:3.

Drugi reket sveta kapitalizuje ovaj brejk za izjednačenje, ali ne uspeva da iskoristi momentum, Istomin dobro servira u narednom gemu te stiže do 5:4.

Usledio je gem kakav se retko viđa od Đokovića, nerezonski potezi, loše procene što Istomin koristi i stiže do brejk šanse za osvajanje seta, ali Uzbekistanac loše reaguje u toj situaciji, pa se Novak vraća u život.

Istomin nije posustajao, u narednom gemu je odservirao 13. as na meču, te bez većih problema poveo 6:5, pa je Đoković bio pod pritiskom da dobro reaguje kako bi izborio taj-brejk.

Bez problema stiže Đoković do taj-brejka, ali tamo nastavlja da se muči, Istomin pravi dva mini-brejka za 5:1, Novak uspeva da vrati jedan, ali ne i da potpuno uzvrati, Uzbekistanac sjajnim as udarcem stavlja na tačku i sa 7:6 (7:5) stižedo petog seta protiv drugog tenisera sveta.

Peti set nije doneo mnogo promena u ritmu, obojica tenisera su se koncentrisla na svoj servis, mada je Đoković u drugom gemu uspeo da od 0:40 stigne do šanse da zapreti Istominu, ali nije uspeo.

Nakon četiri gema bez previše uzbuđenja, Istomin stiže na korak od senzacije u petom. Uzbekistanac fantastično reaguje na loš servis Đokovića, te impresivnim forhendom pravi brejk koji odmah kapitalizuje za 4:2!

Đoković je u narednim gemovima povratio ritam i lako ih osvajao, ali se i Istomin koncentrisao na svoj servis svestan da mu to donosi senzacionalnu pobedu, pa je taj trenutak stigao na 5:4 za Uzbekistanca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 26 sledeca idi na stranu