- Australian Open 2017 -

Da li se sećate kad je Janko impresionirao Rodžera?

Janko Tipsarević je odigrao mnogo spektakularnih mečeva u karijeri, a možda i najbolje izdanje pružio je u 3. kolu Ozi opena 2008. godine.

Aleksa Gutović
Podeli
Getty images
Getty images

Za rivala je imao Rodžera Federera i to Rodžera Federera koji je u tom trenutku bio u seriji od 10 uzastopnih Gren slem finala i osvojenih pet od poslednjih šest Gren slemova.

To je bio Federer u naponu snage sa 27 godina, što je bilo vidljivo i na startu turnira u Melburnu 2008.

U prva dva kola je protiv Argentinca Hartfilda i Fabrisa Santoroa izgubio samo šest gemova i Tipsarević je trebalo da predstavlja samo još jednu 'žrtvu' u nizu.

Getty images
Getty images

Samo jednom je Federer igrao protiv Janka pre tog 19. januara 2008. godine. Bilo je to dve godine ranije u Dejvis kupu kada je ŠVajcarac slavio rutinski u tri seta.

Sve je nagoveštavalo još jednu brzu pobedu Federer eskpresa koji je bio u poteri za 13. Gren slem trofejom.

Janko Tipsarević je došao na Australijan open te godine kao 49. igrač sveta i u prvom kolu je posle mnogo muke u pet setova pobedio anonimnog australijskog igrača Džozefa Sirijanija koji je dobio specijalnu pozivnicu.

U drugom kolu srpski teniser je izbacio 25. nosioca Fernanda Verdaska u tri seta i meč sa Federerom dočekao je sa ozbiljnom dozom samopouzdanja.

Getty images
Getty images

Niko nije ipak očekivao da će dovesti Federera do ivice poraza i naterati ga da igra 'produžetke' u petom setu - 6:7, 7:6, 5:7, 6:1, 10:8.

Tipsarević je tokom cele karijere najbolje igrao protiv najboljih, ali je te večeri na Rod Lejver areni prevazišao sebe. Od starta je u meč ušao bez straha i od starta je bio u 'zoni'.

I Federer je bio na svom nivou, pa je publika od starta dobila spektakl. Sevali su vineri na obe strane, Janko je pogađao iz svih pozicija, servis ga je sjajno služio, a kada je fantastičnim forhendom iz trka rešio taj-brejk prvog seta i Federeru je bilo jasno da je vrag odneo šalu.

U taj-brejku drugog seta Švajcarac je uzvratio sa ubedljivih 7:1, ali to nije pokolebalo Tipsarevića. Nastavio je srpski teniser da igra kao da je 'posednut', oduzeo je je protivniku servis u 11. gemu i rutinski je odservirao za 2-1.

Ponovo je bio red na odgovor Federera koji je lako dobio četvrti set sa 6:1 i izgledalo je da će brzo završiti i peti set. Janko se nije predavao, ostavio je sve na terenu te večeri i pitanje je kako bi se meč završio da postoji taj-brejk u petom setu.

Getty images
Getty images

Sve se svelo na kraju na servis, odnosno na to ko će prvi popustiti. Federer je ostao miran i brejkom u 17. gemu rešio je meč.

"On je igrao fantastičan tenis tokom celog meča. Odlučilo je nekoliko poena. Borio se, nije mnogo promašivao i bio je mnogo bolji nego kada smo igrali u Dejvis kupu kada sam ga lako pobedio. Impresionirala me je njegova igra. Konstantno je pritiskao, slažem se da je imao inicijativu sa osnovne linije", rekao je Federer posle pobede.

Švajcarac je pre i posle Tipsarevića dobio sve protivnike sa 3:0 dok nije naleteo na Novaka Đokovića u polufinalu. Upravo je Novak bio i jedan od 'krivaca' za sjajno izdanje Janka u 3. kolu.

"Razgovarao sam pre meča sa Novakom jer je on igrao više mečeva protiv njega od mene. Dao mi je nekoliko saveta i dobro sam ih koristio. Na kraju sam i ja mogao da slavim", rekao je Janko posle meča koji je svakako ostao upisan u istoriju Australijan opena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.