- Australian Open 2017 -

Kako protiv nekog svog?

I posle ovoliko godina bavljenja sportom ne mogu da pojmim kako to izgeda igrati protiv brata ili sestre u direktnom duelu.

Nikola Đukić
Podeli
Photo by Jack Thomas - Pool/Getty Images
Photo by Jack Thomas - Pool/Getty Images

Znate i sami, kada ste klinci, ne postoji ništa lepše od pobede nad nekim iz porodice, bilo da je u pitanju partija klikera, fudbala na poljančetu ili igrica na segi, soniju...

Tada obično dolazi do začikavanja poraženog, bezazlenih svađa i fizičkih sukoba, koji se brzo završavaju i zaboravljaju kako drugačije do novim takmičenjem.

Ali kako sve to prebaciti u profesionalnu sferu i samo se baviti svojim poslom, koliko je uopšte moguće? U ekipnim sportovima je malo lakše jer su na terenu i drugi pored vas, ali se sećam da sam tokom karijere imao običaj da ćaskam i komuniciram sa drugarima koji su nosili dres protivničkog kluba, čak i tokom igre.

Kod individualnih sportova je to mnogo drugačije – stojite nasuprot svog protivnika, a on vam u stvari nije protivnik. Zna bukvalno sve o vama i toliko je situacija između dvoje takmičara jasna, da pomalo postaje i neprijatna.

Takođe, mogućnosti i slobode su vam ograničene jer, u slučaju osvojenog poena ili pobede, radovanje nije potpuno, pošto vas sa druge strane saleti tuga zbog ovog drugog.

Photo by Michael Dodge/Getty Images
Photo by Michael Dodge/Getty Images

Dođosmo maltene do samog kraja ovog Australijan opena i u ženskoj konkurenciji su se za titulu borile sestre Vilijams. Žive legende 'belog sporta' obeležile su 20 godina za nama, a sada su izašlje na teren kao protivnice.

"Šta da misliš, kako da se taktički pripremiš kada se sastaješ sa devojkom sa kojom živiš, treniraš i deliš sve u životu?". Tako nekako bi trebalo da izgleda razmišljanje u onih nekoliko minuta tokom kojih, putem šampiona, izlaze na teren 'Rod Lejver arene'. Ma, nisam bio ni blizu – trebalo bi, ali nije tako.

Od prvog udarca bilo je jasno da su obe fokusirane samo na tenis, za razliku od članova porodice koji se, logično, nisu pojavili na stadionu. Nije bilo međusobnog dobacivanja, samo brojni aplauzi poštovanja i pohvala kod dobro odigranih udaraca. Na moje veliko čuđenje, viđeno je mnogo stisnutih pesnica i glasnog radovanja na obe strane, ali kada ste na tako visokom nivou, drugačije i ne možete.

Što se samog meča tiče, on je bio sve samo ne kvalitetan – u prvih pet gemova sestre Vilijams su zbirno napravile 21 neiznuđenu grešku, pa je na kraju odnos vinera i grešaka jednak (48-48). Posle nestabilnog starta, Serena kao da je odlučila koga bi volela da vidi sa velikim trofejem i drastično ubrzala igru. U odlučujućem sedmom gemu je vezala nekoliko udaraca u svom stilu i napravila odlučujuću prednost.

Photo by Jack Thomas - Pool/Getty Images
Photo by Jack Thomas - Pool/Getty Images

Drugi deo igre išao je "uz servis" ponovo do sedmog gema, kada je rezultatski duel rešen.

"Ljudi, to je moja mlađa sestra", obratila se Venus publici.

"Imala sam neke čudne poraze od tebe tokom karijere, ali bilo je sjajno imati rivaliltet sa tobom. Kad ja nisam uspela da to postignem, tu si bila ti. Neverovatno sam ponosna na tebe...", dodala je.

Prvi dan istorijskog vikenda u Melburnu završen je na dosta očekivan način – mlađa Vilijamsova je osvojila sedmi Ozi open, došla do 23. Grend slema i sada ima samo jedan manje od rekorderke Margaret Kort. Usput, vratila se na prvu poziciju WTA liste koje je počela da gubi pre 12 meseci na istom ovom mestu.

"Venus je divna osoba, moja životna inspiracija i zaslužuje veliki aplauz za ovakav povratak. U stvari, neću upotrebiti reč povratak jer je ona uvek bila tu. Protiv nje sam danas osvojila 23. titulu, ali bez nje sigurno ne bih uspela niti jednom. Ona je razlog zašto sestre Vilijams postoje", objasnila je odnose nova-stara šampionka.

Photo by Quinn Rooney/Getty Images
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Devojke iz Kalifornije osmi put su delile finala na najvećim turnirima i Serena je sestru ostavila na sedam trofeja, povećavši prednost na 6-2 u najvažnijim mečevima, isto koliko ima Rafael Nadal protiv Rodžera Federera.

Španac i Švajcarac će kompletirati spomenuti vikend, u nedelju u istom terminu, kada će po 35. put "ukrstiti rekete". Rodžer je u četvrtak obezbedio prvo finale Melburna od 2010. godine pobedom nad sunarodnikom Stanom Vavrinkom u pet setova, dok je Nadal nakon epske bitke nadjačao Grigora Dimitrova.

Velika prednost je na strani 'Bika sa Maljorke' koji vodi 23-11 u pobedama i ima priliku da postane prvi igrač koji ima barem po dva trofeja sa svakog Grend slema. Ipak, pita se i Federer – izgleda kao da je vratio vreme, sa punih 35 godina igra izvrsno i, ako ništa, biće odmorniji pred finale.

Nama ostaje da uživamo – odlučujuća bitka zakazana je za nedelju od 9.30 po srednjoevropskom vremenu. Budite spremni.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 7 sledeca idi na stranu