- Australian Open 2017 -

Postao je lovina drugih, nemojmo ga i mi loviti

Kada pažljivo gledate teniske mečeve, tačno možete da osetite trenutke u kojima nekome pobeda isklizne iz ruku ili tokom kojih protivnik preuzima kontrolu.

Nikola ĐN
Podeli
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Oni nisu česti, ali su vrlo prepoznatljivi i, osim u retkim slučajevima, javljaju se otprilike u isto vreme.

Na primer, jedan od recepata za dugovečnost Rodžera Federera bio je taj da protiv slabije rangiranih igrača ne forsira sve do finiša seta, a onda prebaci u veću brzinu, povede 1-0 i napravi brejk na startu drugog.

Ista situacija je i na mikroplanu, tačnije u samim razmenama – jasno se prepoznaju oni udarci koji vam daju ili oduzimaju šansu, kao i oni posle kojih ćete se naći u problemu. Tako je bilo i danas.

Novak Đoković završio je učešće na Australijan openu u drugom kolu porazom od Denisa Istomina i nije morao na konferenciji da nam kaže kako se prelomni momenat dogodio početkom četvrtog seta.

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Promašio je poprilično rutinski forhend na brejk lopti, izgubio stečeni ‘momentum’ i onda su kola nezadrživo krenula nizbrdo. Kako to obično biva, Uzbekistanac je počeo da pogađa sve što je zamislio, pa mu se na kraju potpuno isplatila hrabra i agresivna igra – skoro pet sati i trijumf karijere rezultatom 7:6 (10-8), 5:7, 2:6, 7:6(7-5), 6:4.

Prvi put od 2008. Novak nije prošao u drugu nedelju u Melburnu, doživeo je prvi poraz od nekog igrača van top 100 na Grend slemovima i izgubio 1.955 bodova. Neočekivano smo se našli u onoj situaciji u kojoj su bili brojni njegovi protivnici poslednjih godina.

Da li ste se pitali kako je bilo Vavrinki 2013. na istom mestu ili Federeru u Njujorku nakon onog čuvenog forhend riterna… Ili Endiju Mariju koji nikako nije mogao da premosti prepreku zvanu "peti set protiv Novaka". Ja jesam i sada znam kako je.

Photo by Ryan Pierse/Getty Images
Photo by Ryan Pierse/Getty Images

Iako je već dugo u samom vrhu svetskog tenisa, Đoković i te kako dobro zna kako je momcima sa druge strane mreže, bilo da su oni mlađi ili stariji. Prepoznaje njihovu glad, želju i nameru da ga sruše, jer je i sam bio takav. Još iz dečačkih dana, kada je "plivao" u onim "Adidasovim" majicama, preko Dejvis kup mečeva u kojima se kalio, do prve titule u Amersfortu, težio je da zauzme tron. Zato je došao tu gde jeste.

Od trenutka kada se probio u top 10 pratilo ga je neizbežno poređenje sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom – ljudi koji predstavljaju žive legende ovog sporta, u koje je uloženo mnogo više i iza kojih stoje nestvarne mašinerije.

Isti taj Federer je na sredini četvrte decenije i nema nameru da odustane od tenisa. Osvojio je sve što postoji, ali mu ne smeta učinak od samo dva trijumfa od osam poslednjih međusobnih duela. Nadal se osim povreda, i dalje oporavlja od neverovatne serije poraza sa početka 2011. godine, ali se vraća, ne odustaje i nastavlja – nema razloga da Đokovića ne vidimo u istom maniru. Ipak je on bio taj koji ih je srušio.

Novaku je svet dugo bio bio pod nogama, rekordi su padali na svakom koraku i ostvarena je dominacija kakvu niko, osim možda spomenutog Rodžera, u ovom sportu nije imao. U nekoliko godina je od lovca postao lovina kojoj jedva čekaju da namirišu krv.

Photo by Ryan Pierse - Pool/Getty Images
Photo by Ryan Pierse - Pool/Getty Images

"Ne bi igrali protiv mene ili bilo koga drugog da ne veruju da mogu da pobede. Izađu na teren i daju sve od sebe. Danas je Denis bio autsajder, ali nije pokazao nervozu. Dugo godina igra, nema možda mnogo velikih mečeva, ali je to sve slično. Bio je pravi trenutak za njega, pravi dan. Bio je bolji", rekao je posle teškog poraza.

Namirisali su krv, a on je zadržao dostojanstvo i kvalitet kojim se ne mogu pohvaliti mnogi – da zna "kako se gubi". Jedan stariji italijanski novinar je na konferenciji prepoznao taj kvalitet i javno mu se zahvalio. Možda u ovim okolnostima i to nešto znači.

Posle svega, bez obzira na ovaj citat, lako je pridružiti masi onih koji su spremni da ga napadnu – njegove izbore, okruženje, njegovu ishranu, način života… Isto tako je lako biti patetičan i potencirati da je on najbolji srpski sportista svih vremena (što je sigurno istina), nabrajati njegove uspehe i ono što niko drugi nikada nije uradio.

Lako je prepustiti se impulsu i "stati u odbranu" ili "u napad", a verovatno je najbolje izabrati da se ne uradi ništa od toga. Vremena za mudrije misli će sigurno biti.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 7 sledeca idi na stranu