- Australian Open 2017 -

Heroj XII dana: "Kralj šljake" se probudio u Melburnu

Ljubitelji tenisa nadali su se novom klasiku u finalu Australijan opena, a to su i dobili.

Sara Milićević
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Za trofej u Melburnu boriće se 9. i 17. nosilac na ATP – dobro poznata lica "belog" sporta Rodžer Federer i Rafael Nadal.

"Biku sa Maljorke" su bile potrebne tri godine da se nađe u finalu Gren slema, od Rolan Garosa 2014.

Nekada prvi igrači sveta sastaće se posle osam godina u finalu u Melburnu. Federer je u polufinalu savladao svog zemljaka Stana Vavrinku, dok je Nadal u dramatičnom meču slavio protiv fenomenalnog Grigora Dimitrova koji je odigrao meč karijere.

I jedan i drugi teniser priredili su navijačima na "Rod Lejver" areni pravi teniski spektakl. Veći deo publike nadao se pobedi Španca kako bi ponovo mogli da uživaju teniskom klasiku – finalu Fedal.

Nadalu će ovo biti četvrto finale na ovom turniru – samo je 2009. slavio i to upravo protiv Federera (7:5, 3:6, 7:6, 3:6, 6:2). Španac će se u Melburnu boriti za 15. titulu, dok će Švajcarac pokušati da obori svoj lični rekord i da osvoji 18. GS trofej.

Što se tiče njihovih međusobnih duela u svim takmičenjima, Nadal vodi 23:11. Poslednji su odigrali 2015. kada je Federer slavio u Bazelu prekinuvši pet uzastupnih Nadalovih pobeda.

Na GS turnirima sastajali su se 11 puta, a Federer je dobio dva duela, oba na Vimbldonu 2006 i 2007. Ovo će biti njegovo 28. GS finale i prvo posle US Opena 2015.

Posle dužih pauza koje su morali da naprave zbog povreda, nekadašnji prvi igrači sveta, a sada deveti i 17. suočiće se 35. put kada ćemo dobiti novog kralja Melburna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 2 sledeca idi na stranu