Već viđeno: Sećate li se 2013?

Bio je to jedan od najlepših poena u istoriji odigranih na meč loptu.

Saša Ozmo |
Komentari 84
Getty Images
Getty Images

Sa druge strane stizala je bomba za bombom, ali Novak Đoković na kraju je divnim pasingom prošao na mreži Stana Vavrinku, pobedio sa 12:10 u petom setu i plasirao se u četvrtfinale Australijan opena 2013. godine.

Na satu je stajalo 1.41, a Đoković je cepao majicu i bučno proslavljao pobedu u meču koji mu je neočekivano zakomplikovao put. Nekoliko dana kasnije treći put u nizu slavio je u Melburnu.

Tri godine kasnije u istoj fazi takmičenja Novak je naleteo na istovremeno tako sličnu i tako različitu prepreku. Sličnu, u smislu da se očekivao lakši meč, ali različitu u pogledu profila izazivača i kvaliteta meča.

Dok je pre tri godine Vavrinka odigrao meč dotadašnje karijere, Đoković je u duelu sa Simonom uglavnom sâm sebi zagorčavao život. I na kraju nije bilo burne proslave, već samo blagog otpozdrava ka tribinama.

“U prošlosti, pogotovo na Australijan openu, osvajao sam titulu kada sam imao makar jedan ovakav meč. Tako posmatram pobedu, kao nešto što je moralo da se desi i što moram da prihvatim, ali moram da budem iskren i da kažem da sam veoma nezadovoljan kako sam igrao. Mnogo grešaka, i to lakih, nekarakterističnih za mene, ali dobro, postoje i takvi dani u sportu“, kaže prvi teniser sveta.

U prvom setu Novak je drop šotovima i izlascima na mrežu pokušavao da skrati poene i da ubije Simonov monotoni ritam, ali to mu nije uspevalo. Mučio se sa tajmingom, udarci mu nisu uopšte bili prodorni i, malo-pomalo, Đoković je zatekao sebe u Simonovoj mreži kako igra njegovu igru prebacivanja do iznemoglosti.

Čak i tako je Novak mogao brže da završi meč, ali u drugom setu nije iskoristio nijednu od 11 brejk lopti, a bar u polovini imao je izglednu priliku, na dve-tri čak i “gotov“ poen.

Getty Images
Getty Images

Od tada je krenula golgota, mlake i za nerve pogubne razmene koje su se najčešće završavale neiznuđenim grešakama. Đoković ih je na kraju “sakupio“ 100 i verovatno je jedini igrač na planeti koji može da pobedi uz takvu statistiku.

Ali pobedio je, i to je ono što se računa. Doduše, uz pet i po pretrčana kilometra i četiri sata i 32 minuta utrošenog vremena na terenu. Kako se oporaviti?

“Ne mogu da govorim o detaljima, ali prošao sam kroz slična iskustva, čak i kroz situacije koje su bile još teže i s manje vremena, pa će mi to pomoći da se što pre oporavim. Neću ništa menjati u pristupu oporavku koji poštujem sa svojim timom već godinama unazad. Mislim da ću biti sasvim spreman za četvrtfinale“.

Đoković je svoje navijače izludeo drop šotovima – sedam od deset pokušaja okončani su neiznuđenim grešakama.

“Ne mogu ni ja sebi da objasnim zašto sam igrao toliko drop šotova i bio tako neuspešan. Kada je suparnik neko poput Simona, on oseća kada ne osećaš lopticu dobro ili kada se ne krećeš dobro, pa te tera na dodatni udarac. Onda pokušavaš da skratiš razmenu, vinerom ili drop šotom. A nekada se i mozak zaledi, ako mogu tako da kažem, to se meni desilo nekoliko puta na drop šotovima“.

Podsetili smo se meča sa Vavrinkom iz 2013. godine, ali to nije jedini put da je Đoković osvojio titulu posle ogromnog izazova. Letos je na Vimbldonu gubio sa 2:0 u setovima od Kevina Andersona, 2012. u Melburnu igrao je uzastopne maratone sa Marijem i Nadalom i situacija, koliko god bila nezahvalna, nije mu nepoznata.

Đoković je na konferenciji bio lepo raspoložen, a stigao je i da se našali. Novinari su ga pitali da prokomentariše Simonovu izjavu da su mnogi u svlačionici navijali za njega i da bi voleli da Novak ispadne.

“Ne znam o kojoj svlačionici govori. Znam da sam u ženskoj prilično popularan“, rekao je Novak uz smeh, a šalom je uspeo i da izbegne ozbiljan odgovor na tu konstataciju.

Getty Images
Getty Images

Triler Đokovića i Simona neočekivano je obeležio dan, ali bilo je još mnogo zabavnog sadržaja u Melburn parku. Marija Šarapova briljirala je na terenu, odservirala je rekord karijere od 21 asa u meču sa Belindom Benčič, ali još je zanimljivije bilo na njenoj konferenciji.

Maša ne govori naročito brzo, često i snizi glas i na prvi pogled je nezainteresovana – ukoliko biste na “mute“ gledali njenu konferenciju, pomislili biste da daje najšablonskije odgovore iz repertoara sportista.

Međutim, uopšte nije tako, pošto je Ruskinja sada dva-tri puta doskočila novinarima. Jedan kolega konstatovao je da je dobro servirala, ali dodao je da je napravila mnogo neiznuđenih grešaka.

“Jesam li napravila i neki viner“, odgovorila je Šarapova uz smeh, i to s punim pravom jer se odnos +12 (58 vinera i 46 grešaka) nikako ne može smatrati lošim. Potom je, ipak, analitično objasnila da nisu sve greške iste.

“Postoje pogrešne greške i ispravne greške. Jesam grešila, nekada sam pokušavala previše, ali nekada postoji osećaj da radim pravu stvar na terenu taktički iako pravim greške. Na kraju moram da verujem da će te greške, koji centimetar preduge loptice, početi da ulaze“.

Tu nije bio kraj, pošto je drugi kolega pitao kako će se spremiti za meč sa Serenom, sa kojom ima očajan skor. Da li će jednostavno zaboraviti na sve to ili će proučavati mečeve i pitati se šta može da uradi bolje.

“Apsolutno. Neću sigurno razmišljati o tome šta mogu da uradim gore“, rekla je Šarapova pre nego što je nastavila odgovor. Ovako na papiru (ekranu) zvuči da je bila zlonamerna, zajedljiva, ali verujte da nije bilo tako.

Getty Images
Getty Images

A njena protivnica Belinda Benčič jednako oduševljava, samo na drugačiji način. Postepeno napreduje, svestrana je i na putu je da postane velika teniserka – kaže da želi da joj igra raste kao celina, a ne da ima samo jedno ili dva oružja. Za tako nešto ima talenat.

Na konferencijama je Belinda neposredna, duhovita i skromna. Pitali su je šta joj je najupečatiljivije posle prvog meča sa Šarapovom, a ona je odgovorila: “Njen vrisak nije toliko glasan. Ne, ne, ne, šalim se!“

S obzirom na to da je prošlog leta savladala Serenu, jedan kolega pitao je Benčičovu koji bi savet dala Šarapovoj.

“Mislim da ja nisam u poziciji da dajem savete Mariji Šarapovoj. Ona je velika šampionka, baš kao i Serena“, kaže Belinda, a ko želi detaljnije da je upozna, neka pročita intervju sa njom sa prošlogodišnjeg Vimbldona.

Foto: B92/Saša Ozmo
Foto: B92/Saša Ozmo

Subota je bila puna raznih događaja, a nisam želeo da vam promakne tandem srpskih juniora, pa sam ih “ostavio“ za nedeljni blog. Miomir Kecmanović postavljen je za drugog nosioca i dobio je meč prvog kola, mada po sopstvenim rečima “uvek malo sporije počne“.

Nedavno je 16-godišnji Kecmanović osvojio Oranž Boul u konkurenciji do 18 godina i postao je prvi klijent kompanije IMG koji je to uspeo još od Džima Kurijera. Koliko mu je to promenilo perspektivu?

“Sada više verujem da na većim turnirima mogu bolje da prođem nego što je pre bio slučaj. Želim ovde što dalje da doguram, mada je Australijan open jači od Oranž boula, sada su svi najbolji tu“, rekao nam je Miomir.

Sa njime ćemo se upoznati detaljnije narednih dana, baš kao i sa Olgom Danilović, koja je izgubila u prvom kolu. Ipak, tek joj je 15 godina, veliki je potencijal i, što je najvažnije i najteže u tim godinama, deluje da je potpuno posvećena karijeri.

“Prelepo je. Očekivala sam nešto veliko, ali ne baš toliko, oduševljena sam“, prokomentarisala je svoj debitantski Gren slem.

Olgi je rođendan bio u subotu i zato je šteta još veća što nije uspela da pobedi. Ipak, nije očajavala.

“Videćemo za proslavu, nešto ćemo da iskombinujemo – daleko sam od drugova, smislićemo nešto mama i ja. Nije mi prvi put, ovo je četvrta godina da ne slavim rođendan kod kuće“.

Za one koji još ne znaju, Olga je ćerka našeg proslavljenog košarkaša Predraga Danilovića.

“Tata mi dosta pomaže – ne meša se u tenis, ali dugo je bio vrhunski sportista i zna sva osećanja kroz koja prolazim na meču, tako da u tom smislu može da mi pomogne“, kaže Olga i uz smeh dodaje: “Pre smo igrali tenis, sada više ne sme“.

Crtice iz Melburna

Getty Images
Getty Images

- Opuštanje između mečeva i “isključivanje“, to je ono u čemu Karlos Moja najviše pomaže Milošu Raoniću. “Npr, pita me: ’Šta još imaš da obaviš ovde? Ništa? Onda idi odavde što pre’. Takve stvari, npr. da ne provodim previše vremena ćaskajući u svlačionici kada iste te mečeve mogu da gledam kod kuće u tišini, na kauču ili krevetu“.

- Džim Kurijer, četvorostruki Gren slem osvajač, sada radi kao komentator za Kanal sedam i bez dozvole poslodavca ne može da daje intervjue. Ipak, pristao je da nam kratko prokomentariše turnir i ponudi prognozu.

“Favoriti su Serena Vilijams i Novak Đoković. Teško je zamisliti da iko može da pobedi Novaka. Naravno, oni iz vrha imaju najviše šansi – Mari ga je prošle godine dobro namučio ovde, možda bi on mogao da mu naškodi, ali još je rano da govorimo o tome“, kaže Kurijer i osvrće se na Nadalov rani poraz:.

“Ako bude zdrav, doći će do vrednih i velikih pobeda. Bio je težak poraz za njega, već u prvom kolu, ali treba odati priznanje i Verdasku jer je odigrao spektakularno“.

- Uporedi koliko je teško igrati sa Novakom, Rodžerom i Rafom, pitali su Žila Simona. “Depresivan sam čim počnete da govorite o njima. Zamišljam ih“, rekao je Franucuz i uz smeh rukom pokazao kako ih vizualizuje, “Izgubio sam, izgubio sam, izgubio sam“.

Getty Images
Getty Images

- Anđelika Kerber bila je na “ostrvu autograma“ i fotografisala se sa obožavaocima i potpisivala majice, kačkete, magazine... Nije mnogo ćaskala, ali držala je osmeh na licu sve vreme, u jednom trenutku čak je i pokazala u šali da će joj se vilica zgrčiti. Završila je posle dvadesetak minuta, a brojni klinci okolo hvalili su se kako su dobili autogram.

- U doba interneta štampani mediji su u sve većem problemu i moraju da se prilagode tako što će malo promeniti ugao iz kojeg pokrivaju priču. Koleginica koja radi za The Scotsman i Daily Express podelila je sa mnom interesantnu anegdotu o Endiju Mariju. Novinar Sana prišao mu je pre nekoliko godina, obrazložio situciju i zamolio Endija da posle svake konferencije ostane još dodatnih pet minuta isključivo sa novinarima iz štampanih medija. On je kratko razmislio i pristao, a od tada je to tradicija. Prema rečima iste koleginice, Endi uvek ima razumevanja za takve stvari i za potrebe novinara i drugih.

- Pročitajte razgovor sa mladom australijskom nadom Tanasijem Kokinakisom, a uveče vas očekuju predviđanja legendi o pobednicima turnira.

Pozdrav iz Melburna,

Saša (@ozmo_sasa)

prethodna strana 1 / 3 sledeca idi na stranu