Heroj dana II: Životni trijumf Medison Brengl

„Život piše romane“. Rečenica koju redovno čujemo zbog ekstremnih situacija koje teško zamišljamo, a još teže se sa istima suočavamo.

Nikola Đukić |
Komentari 9

Različite sudbine pojedinaca otrezne nas tek kada velikim dostignućem zasluže da se o njima priča, iako su mnogo puta do tad pokazali da su heroji.

Heroina drugog dana Australijan opena definitivno je 24-godišnja Medison Brengl iz Sjedinjenih Američkih Država, koja je u prvom kolu eliminisala mnogo poznatiju Andreu Petković.

Trijumf američke teniserke nije preveliko iznenađenje kada se pogleda njen prošlonedeljni rezultat, ali izbacivanje 13. nositeljke sa turnira uvek je vredno pažnje.

Medison je slavila rezultatom 5:7, 7:6, 6:3 posle skoro dva i po sata igre i obezbedila duel sa sunarodnicom Irinom Falkoni, koja je takođe u tri seta iznenadila Kaju Kanepi. Brengl je uspela da trijumfuje iako je izgubila prvi set, a tokom završnice drugog pokazala je veliku psihičku stabilnost protiv favorizovane protivnice.

Međutim, ono što je mnogo važnije od prolaska u drugo kolo Ozi opena jeste meč koji je zaigrala krajem prošle godine. Životni meč koji je dobila.

„Nisam znala da li ću doći na Australijan open sve do pre tri nedelje. Imala sam rak kože i deo sa noge morali su da mi odstrane“, rekla je Amerikanka posle meča.

Rođena je trećeg aprila 1990. godine u Doveru, država Delaver, a tenisom je počela da se bavi kao klinka. Sa 16 godina napravila je prvi veliki uspeh u juniorskoj konkurenciji, plasmanom u finale Australijan opena u kom je poražena od Anastasije Pavljučenkove. Šest meseci kasnije ponovo je propustila da se okiti juniorskim Gren slemom, ovoga puta je na Vimbldonu u poslednjem meču zaustavila Uršula Radvanjska.

Dve godine ranije krenula je sa profesionalnim turnirima, a sve do duela sa Nemicom, trijumf nad Flavijom Penetom 2007. bio joj je najveći u karijeri. Osvojila je sedam ITF turnira, ali je njena karijera stopirana saznanjem o bolesti.

„Takođe, pronašli su mi tumor u vilici. Nije bio kancerogen, ali sam morala da idem na delimičnu rekonstrukciju lica“, navela je Medison.

Pre nešto više od 12 meseci pokazala je da voli da igra na turniru u Hobartu, a prošlonedeljnim rezultatom je potvrdila. Neposredno pre dolaska u Melburn od kvalifikacija je stigla do finala turnira, u kom je izgubila od Heder Votson iz Velike Britanije. Redom je pobeđivala Marinu Melnikovu, Naomi Broudi, Silviju Soler-Espinosu, Monu Bartel, Katerinu Kozlovu, Karin Knap i Kurumi Naru, pre nego što je poražena sa 6:3, 6:4 od Heder Votson.

Servis joj nije najjače oružje (najveća brzina protiv Andree bila je 170 km/h), osnovne udarce igra solidno, a više voli da napada forhendom. Brengl forhend udara pomalo skraćenim zamahom – slabija mešavina Marije Šarapove i Rafaela Nadala.

Protiv Petkovićeve je bila znatno agresivnija od protivnice, zabeleživši 27 direktnih poena i 44 neiznuđene greške, ali je mnogo bolje igrala važne poene. O tome svedoči stoprocentna realizacija brejk lopti – 7/7.

Medison je u novu godinu ušla boreći se za život i potpuno je zaslužila da njen roman ima srećan kraj. Kraj koji označava novi početak.

Heroj prvog dana Australijan opena bio je domaći teniser Tanasi Kokinakis, koji je u neverovatnoj atmosferi pobedio Ernestsa Gulbisa u pet setova.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)