Sotomajor za B92: Plašio sam se visine

Svi ljubitelji "kraljice" sportova pamte njegove neverovatne letove, sa preskočenih 2,45 metara 1993. godine u Salamanki postavio je aktuelni svetski rekord.

Izvor: B92
Podeli
Photo by Getty Images/Stephen Dunn/Allsport
Photo by Getty Images/Stephen Dunn/Allsport

To je bio treći put da je nadmašio najbolji rezultat na planeti.

Još 1988. godine u istom gradu oborio je tadašnji rekord Patrika Sjeberga koji je iznosio 2,42, on je skočio centimetar više i od tada još dva puta popravljao svoj, ali i najbolji svetski rezultat.

"Nebeski letač", "Saltomajor" ili prosto rečeno Havijer Sotomajor, svetski rekorder u skoku u vis i čovek koji je godinama pomerao granice ove discipline do visina koje su do danas, čitavih 29 godina kasnije ostale nedostižne za sve.

Uvek nasmejani i ljubazni Kubanac drugu godinu zaredom je promoter Beogradskog maratona, a u intervjuu za B92.net govorio je o svojim počecima, naslednicima u skoku u vis, prijateljstvu sa Dragutinom Topićem i savetovao naše mlade koji tek počinju da se bave sportom.

Više puta ste isticali da Vam se na početku karijere skok uvis nije dopadao, koja disciplina Vam je bila omiljena u to vreme i zašto?

“Istina je, nije mi se sviđao skok uvis jer sam se plašio visine. Najviše sam voleo trke, trke sa preponama i troskok“, počeo je priču Havijer Sotomajor za B92.

Kompletan razgovor sa legendarnim Kubancem pročitajte u našoj rubrici INTERVJUI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.