Ivana rekordom do bronze!

Srpska atletičarka Ivana Španović osvojila je bronzu na Svetskom prvenstvu u Pekingu skokom od 7,01 metara kojim je postavila novi državni rekord.

JTIzvor: B92 Kina
Podeli

Ivana je na stadionu "Ptičje gnezdo" dva puta skočila preko sedam metara, što je postavila kao cilj ove sezone, i za devet centimetara nadmašila svoj rekord.

Španovićeva je tako ponovila rezultat od pre dve godine, a ovoga puta zlato je pripalo Amerikanki Tijani Bartoleti skokom od 7,14 metara, što je najbolji rezultat sezone, a srebro Šari Proktor iz Britanije sa 7,07.

Ivana je tokom finala imala odlične skokove, ali i dva prestupa. Već u prvoj seriji skočila je 7,01 metara i to joj je bio prvi skok u karijeri preko sedam metara. Srpska atletičarka je prvu poziciju držala do treće serije, kada ju je Proktorova pretekla, a obe je Bartoleta iznenadila u poslednjoj seriji.

Zanimljivo, poslednji put da su dve takmičarke u finalu Svetskog prvenstva skočile preko sedam metara desilo se 2001. godine u Edmontonu, što samo govori koliki uspeh su Bartoleta, Proktorova i Španovićeva ostvarile i koliko je jaka konkurencija bila.

Španovićeva je bila sjajna u prvoj seriji, kada je skočila 7,01 metara. U drugoj seriji je prestupila, a u tim trenucima najbliža konkurentkinja bila joj je Kristabel Neti iz Kanade, koja je skočila 6,95 metara u prvoj seriji, a isti rezultat imala je i Bartoleta. Ivana je ponovo prestupila u trećoj seriji, što je iskoristila Proktorova i pretekla je skokom od 7,07 metara.

Pošto je napravljen rez, kada su otpale četiri takmičarke, Ivana je izvela dobar skok od 6,86 metara, a Proktorova je odgovorila skočivši 7,01. Usledio je još jedan novi Ivanin skok, od 6,98 metara, a Proktorova je prestupila. Pred poslednju seriju, Bartoleta je sledila njih dve, da bi ih pretekla neverovatnim skokom od 7,14 metara, na koji ni Ivana, ni Proktorova nisu uspele da odgovore.

Najbolje tri sledila je Kanađanka Kristabel Neti, ispred Lorejn Ažen iz Velike Britanije, Nemice Malaike Mihambo, Kadi Sagnije iz Švedske i Amerikanke Dženej Deloah Sukup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.