Foto: depositphotos/ pandionhiatus3
Foto: depositphotos/ pandionhiatus3

Najbolja mesta za kafu u Beču? Kafići za svačiji ukus

Podeli

Beč je jedan od najpoznatijih gradova na svetu, zbog toga ima mnogo ugostiteljskih objekata svih vrsta, a mnogi su uređeni u tradicionalnom stilu. U kafiću postoji 2.400 kafića, kafe poslastičarnica i espreso barova, a ovo su predlozi lokala u kojima možete da napravite pauzu dok obilazite znamenitosti Beča u bilo kojoj od opština.

Kafić za boeme

Gostionica "Engländer" u prvom okrugu je mesto na koje dolaze umetnici, dizajneri i drugi kreativci da se vide i budu viđeni. Prvi bečki okrug je epicentar bečkog života i u njemu se pored brojnih restorana, kafića i barova nalazi mnoštvo značajne arhitekture i kulture, od Muzeja istorije umetnosti i Prirodnjačkog muzeja do Gradske većnice i Bečke državne opere.

Ukus Gruzije

Pored zelenih površina parka Prater, luna parka i zabavnih vožnji, okrug je poznat po trkačkim stazama i drvoredima kestena. Tu se nalazi i kafe "Ansari" sa ukusnom gruzijskom kuhinjom i zanimljivim enterijerom.

Tipična bečka kafana

U trećem okrugu u blizini Gradskog parka nalazi se kafić "Café am Heumarkt" ("Kod pijace sena"). Mnoge crkve i barokne palate u okolini, od kojih su najznačajnije Švarcenberg i Belvedere, potiču iz 17. veka. Ova tipična bečka kafana je drugačija od svojih "rođaka" iz 1. opštine zato što je ušuškana, tiha, pomalo otrcana i otvorena isključivo radnim danima.

Jedan za sve generacije

Kafić "Vollpension" iznutra izgleda kao da ste u dnevnom boravku vaše bake: zato što i jeste. Na ovom mestu grupa starijih žena služi domaće kolače pričajući vam svoje životne priče.

Kafić sa baštom

"Rüdigerhof" je jedan od najlepših kafića u Beču. Sama zgrada predstavlja spomenik jugendstilu, a starinski i šarmantni enterijer ostavlja posebnu draž na posetioce.

Za ljubitelje istorijskih enterijera

U šestoj opštini ima mnogo ugodnih mesta, neobičnih kafića i gostionica. Kafić "Savoy" iz 1896. godine je omiljeno mesto za ljubitelje istorijskih enterijera. Na jednom od njegovih zidova se nalazi belgijsko ogledalo iz 19. veka koje je nakon versajskih ogledala drugo po veličini u Evropi. Tu su i lusteri dizajnera Teofila Hanzena, zidne lampe u rokoko stilu i egipatske skulpture pored šanka.

Izbor svakog hipstera

Odlično povezan sa drugim opštinama, sedmi bečki okrug se nalazi na samom rubu Muzejske četvrti. Popijte kafu u "Espresso" baru iz pedesetih godina 20. veka sa originalnim nameštajem: malim stolićima, kožnim klupicama i zaobljenim barom. Ukoliko ne volite kafu, probajte frape.

Potpuni šarmer od kafića

"Eiles" je tradicionalna gostionica u blizini bečke gradske kuće, kulinarski i estetski užitak. Nepromenjena, iako nedavno renovirana.

Bivša pošta

Moderan kafić u devetoj bečkoj opštini koji zbog šara na podnim pločicama podseća na pravi bistro. U kafiću "Telegraph" se služi raznovrstan doručak sličan putovanju oko sveta – kako i dolikuje nekadašnjoj zgradi pošte.

Centar zbivanja

Između poseta galeriji Brotfabrik ljubitelji umetnosti mogu da svrate u "Magdas Kantine", mesto gde klijentelu čine budući umetnici koji pokušavaju da se probiju na austrijskom i svetskom tržištu.

Pompa i ceremonija

Neobična lokacija za poslastičarnicu "Oberlaa”, ali savršena za odmor nakon duge šetnje po Centralnom bečkom groblju za one koji obilaze spomenike velikana.

Kafić u predgrađu

Klasičan kafić sa mnogo lokalnog kolorita i menijem koji Bečlijama nikako da dosadi. Da, tipične bečke gostionice služe hranu, pa tako i "Raimann”.

Na visokoj nozi

Trinaesta bečka opština se smatra imućnim i konzervativnim delom grada. U kafić "Dommayer" posetioci dolaze zbog ugodnog bidermajerskog enterijera, najčešće nakon obilaska Šenbruna.

Kafe za bicikliste

Ovaj kafić je podsetnik na ono što je nekada bio hibridni bečki bioskop "Gloriette Kino" – ujedno radnja za bicikle i ugostiteljski objekat. "Velobis” je idealno mesto za ljubitelje biciklizma.

Kafić pun istorije

Na odličnoj lokaciji u multikulturalnom 15. okrugu nalazi se kafić "Turnhalle" u staroj sali za vežbanje Jevrejske škole. Zgrada je nekada bila središte jevrejskog života u ovom delu Beča.

Palata za radnike

U Beču se nalaze dva kafića po imenu "Ritter" (nem. vitez). Jedan je smešten u centru pešačke zone, a drugi se nalazi u radničkoj četvrti Otakring u 16. opštini. Teško bi bilo pronaći veći kontrast od ovog.

Da pozeleniš od zavisti

Šarmantan kafić "Manameierei” nalazi se u modernoj drvenoj kolibi, u parku Švarcenberg na samom obodu Bečke šume. Do njega se dolazi stazom za pešačenje Stadtwanderweg 3.

Raj za aktivnosti i društvene igre

"Schopenhauer" je bečka gostionica popularna među kartašima zahvaljujući specijalnim stolovima za bridž, šah, poker i slično.

Kafić s pogledom

U blizini kapele slavne austrijske carice Sisi nalazi se osmougaoni kafić "Oktogon Am Himmel" sa panoramskim pogledom na ceo grad.

Sve je dozvoljeno

Kafić u 20. bečkoj opštini važi za mesto na kome su dobrodošli svi gosti. Bilo da ste pušači ili u šetnji sa ljubimcem, svratite na pivo i živu svirku vikendom u "Frame".

Jer volimo roze

Kafe poslastičarnice i pekare "Aida Schönthalergasse" su prepoznatljive po ružičastoj boji izloga. Tamo gde nema mnogo kafića u blizini, možete se osloniti na njihovu kafu.

Ipak se okreće

Kafić "Danube Tower Vienna" je konstruisan 1964. godine. Okreće se oko svoje ose na visini od 170 metara. Čitav Beč vam je na dlanu dok lagano ispijate jutarnju kafu.

Taverna

U 23. bečkoj opštini nalazi se "Weinbauort Mauer", idealno mesto za kafu ili čašu vina na kraju napornog dana. Najbolje bi bilo da u gostionici poručite "Gemischter Satz" tj. mešavinu nekoliko sorti belog vina – bečki specijalitet iz obližnjeg vinograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu