Thinkstock
Thinkstock

Posetu ovoj bogomolji dugo ćete pamtiti / FOTO / VIDEO

Podeli

Venci ljudskih kostiju formiraju zapanjujuće, umetnički oblikovane, nizove koji se protežu sa plafona Kosturnice u Sedlecu, rimokatoličke crkve u češkom gradiću Kutna Hora.

Ova nebična i pomalo bizarna umetnička dela stvorio je lokalni zanatlija František Rint, koji je jedinstvenu postavku napravio u 19. veku. Sama kapela, međutim, mnogo je starija od toga.

Još u 13. veku jedan opat rasuo je nešto svete zemlje iz Jerusalima na mestu lokalnog groblja. To je, od tada, postalo najpoželjnije mesto za sahranjivanje, pa je groblje ubrzo postalo pretrpano.

Kako bi se napravilo mesto za nova sahranjivanja, kosti više od 40.000 davno pokopanih tela premeštena su u kapelu.

Thinkstock
Thinkstock

Kada je porodica Švarcenberg 1870. godine kupila crkvu, odlučili su da urade nešto kreativno sa tolikim zemnim ostacima. Tako je čak i njihov porodični grb izrađen od kostiju.

Pravim remek-delom ove kapele smatra se veliki luster, u kome se nalazi bar po jedna od svake kosti ljudskog tela.

Thinkstock
Thinkstock

Poseta ovoj čuvenoj kapeli predstavlja veoma sablasno iskustvo. Nizovi lobanja nalaze se sa svih strana, a prikazi heruvima deluju zaista zastrašujuće.

Oni koji se usude da posete Kosturnicu u Sedlecu ima videće jedan od najjezivijih prizora hrišćanske umetnosti, koji će svakako dobro zapamtiti...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu