Foto: Youtube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot

Samo ih je četiri: Plaže koje prekriva prirodno zeleni pesak

Podeli

Na celom svetu postoje svega četiri plaže koje prekriva zeleni pesak.

Na različitim krajevima naše planete retke plaže prekrivene su prirodnim zelenim peskom koji sadrži kristalne čestice koje se nazivaju olivin – teški zeleni silikat koji voda teško spira. U pitanju je jedan od najčešćih minerala na Zemlji, a pronađen je i na Mesecu i na Marsu.

Bele peščane plaže lako je naći, ali ove četiri pružaju drugačije iskustvo.

Papakolea, Havaji

Ovu zelenu plažu u obliku otvorenog prstena, do koje vodi jako strm put, peskom "snabdeva" vulkan star 49.000 godina. Konstantna erozija vulkana osigurava stalan dotok zelenog peska, a kada vulkan prestane sa aktivnostima, nakon nekog vremena Papakolea će izgledati kao i svaka druga plaža na svetu.

Talofofo, Gvam

Olivin je odgovoran za boju i ove plaže na pacifičkom ostrvu. Posetioci mogu da primete da je zeleni pesak jedino vidljiv u idealnim vremenskim uslovima. On se često akumulira na naslagama tamnijeg zamućenog peska.

Punta Kormorant, Ekvador

Ostrva Galapagos su od najizolovanijih i najposebnijih destinacija. Ostrva koja su formirala vulkani nastanjuju endemične vrste koje se u drugim delovima sveta ne mogu naći. Neobična plaža zelene boje nalazi se na ostrvu Floreana. Olivin kristalima snabdeva je obližnji vulkan, a posetiocima je zanimljiva i zbog morskih kornjača, piše Travel Leisure.

Foto: Youtube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot

Hornindalsvatnet, Norveška

Na hladnom severu Norveške nalazi se najzeleniji pesak u Evropi. Formirano glacijalnim procesima pre više hiljada godina, ovo jezero ispunjeno je zelenim mineralnim naslagama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu