Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pet razloga da posetite San Marino

Podeli

Sa samo 60.000 turista, San Marino je bio najmanje posećena zemlja Evrope u 2016.

Taj status ova mikrodržava nipošto ne zaslužuje: nalazi se nadomak jadranske obale i ima mnoštvo istorijskih, kulturnih i prirodnih bogatstava.

Predstavljamo vam šest razloga da posetite San Marino:

Lepota

San Marino je prelepa oaza smaragdnih brda i grubih stena, a dok budete istraživali njegovu prirodu, shvatićete zašto se zvanično naziva "Najuzvišenijom Republikom San Marinom".

Ako ne pratite utabane turističke staze, istraživanje vas može odvesti u neke od najfinijih vinskih podruma u Evropi.

Pored prirode, vredi istražiti i glavni grad San Marino, do kog možete doći čak i žičarom.

Istorija

San Marino ima bogatu istoriju. To je najstarija suverena država i najstarija republika na svetu, koja u manje-više nepromenjenom uređenju postoji od 310. godine.

Stare tvrđave

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

San Marino ima jednu od najlepših tvrđava na svetu. Sagrađen na Monte Titanu u 11. veku, Kastelo dela Guaita je najstariji od tri tornja i nalazi se čak i na zastavi San Marina.

Toranj, koji je kratko služio kao zatvor, otvoren je tokom cele godine i možete ga posetiti kada i Kastelo dela Sesta, drugi toranj, u kom se nalazi Muzej drevnog oružja.

Pasoški pečat

Mnogi ljudi su neka vrsta kolekcionara pasoških pečata, a San Marino, kao peta najmanja država na svetu, visoko je rangiran na listi najređih. Ipak, da biste dobili pečat, potrebno vam je pet evra i poseta turističkom informacionom centru.

Odličan je za dnevne izlete

San Marino se nalazi na samo 40 minuta od popularnog italijanskog letovališta Rimini, pa je odlična destinacija za jednodnevne posete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu