Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kuda na jesen po Srbiji?

Podeli

Produženi vikend i mnogobrojne turističke novine u Srbiji, dovoljan su razlog da predstojeći Dan primirja (11. novembar) provedete u svojoj zemlji.

Piše: A. Mikata

Izvor: novosti.rs

Za manje od mesec dana stiže kratak jesenji predah, jer od 9. do 13. novembra škole (a i pojedine firme) slave Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Slavi se u svim zemljama koje su potpisale sporazum, a u Srbiji se tog dana nosi amblem Albanske spomenice na kome je cvet natalijina ramonda s pozadinom u bojama.

Vrnjačka Banja

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U našoj najstarijoj banji spremaju se za obeležavanje jubileja 150 godina organizovanog lečenja i turizma. Čajkino ili Crkveno brdo u centru Banje ovih dana počinje da se preuređuje i narednog leta će se do njega stizati lepo uređenim stazama, kraj vodopada i zabavnih parkova.

Hoteli su dobro popunjeni u Vrnjačkoj Banji, jer noćenje sa doručkom može da se nađe i za 1.500 dinara. U Banji radi šest zatvorenih bazena i velnes-centara, pa je uz kupanje, šetnju po planini Goč i izlete do manastira Žiča, Studenica i Ljubostinji i srednjovekovnih gradova Maglič i Koznik, ovo idealno mesto za vikend odmor.

Zlatibor

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Svi lokaliteti će biti otvoreni na Zlatiboru za predstojeći praznik (Sirogojno, Stopića pećina...), a mnogima je ova planina najlepša u jesen. Zbog toga treba poneti udobnu obuću i krenuti pešačkim stazama do vidikovaca na Gradini ili Oku. Mogu i da se iznajme i bicikli, a deca da uživaju u avantura ili dino parku. Polupansion na Zlatiboru košta od 2.500 dinara. Preporuka je i poseta Tari, gde će najviše uživati iskreni zaljubljenici u prirodu.

Prolom velnes

Za Prolom banju, treću godinu zaredom, vlada najveće interesovanje građana koji su konkurisali za vaučere Vlade Republike Srbije od 5.000 dinara za odmor u našoj zemlji. Uz vaučer građani dobijaju i 10 odsto popusta za odmor u hotelu "Radan" ukoliko se prijave do 15. oktobra.

Međutim, čuvena po lekovitoj prolom vodi, ova banja nudi i niz pratećih sadržaja među kojima je nedavno otvoren i novi velnes centar na tri nivoa. Pored postojećih bazena na otvorenom i u zatvorenom prostoru, sada je u velnes-centru napravljen i otvoreno-zatvoreni bazen sa prolom vodom, a posebna atrakcija je džakuzi bazen sa slanom vodom nazvan "prolom more". Trodnevni odmor sa punim pansionima je 8.900 dinara.

Muzej šibica

Foto: YouTube screenshot
Foto: YouTube screenshot

U Sremskim Karlovcima, prelepom baroknom gradu između Beograda i Novog Sada, nedavno je otvoren Muzej šibica (od Gimnazije prema vinariji Živanović). U njemu se može videti kolekcija od 25.000 šibica, koje je više od 15 godina sa raznih kontinenata sakupljala Jasna Novak. Kutijice su raznih veličina, materijala, a ukrašene su i raznim umetničkim delima. Ulaznica je 100 dinara.

U Karlovcima može da se vidi i Muzej kuglofa (nalazi se u samom centru), ukusnog kolača koji može i da se kupi. Turisti mogu da odu i u Muzej pčelarstva, do 18 vinarija, u Kapelu mira, Karlovačku riznicu i Patrijaršijski dvor, a put iza Gimnazije vodi do vidikovca odakle se pruža prelep pogled. Do Sremskih Karlovaca može da se stigne i novim švajcarskim vozom, a karta je oko 200 dinara.

Kuća medenjaka

Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Smederevo ima sve: odlično vino, ukusno voće, srednjovekovnu tvrđavu, prvog novinara i drugu najstariju gimnaziju u Srbiji, a odskoro ima i Ivicu i Maricu.

U ovom gradu je otvorena Kuća medenjaka, pa svi oni koji odluče da prošetaju tvrđavom despota Đurđa posle mogu i da se zaslade i, na kraju, na vinskom trgu probaju vino od višnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu