Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Bojite se letenja? Pojedine avio-kopanije imaju rešenje

Podeli

Iako je veći rizikod udara groma ili ugriza morskog psa, strah od letenja uobičajena je fobija. Kako bi se putnici lakše opustili avio-kompanije im dopuštaju da lete sa svojim ljubimcima ili ih "leče" ponijima, prasićima i psima.

Prema nekim istraživanjima, strah od letenja oseća 64 odsto žena i 34 odsto muškaraca bez obzira što je rizik od nesreće tek 1:7 miliona - što putovanje avionom čini najsigurnijim oblikom prevoza.

Na kursevima protiv strahova od aviona i fobija putnici najpre slušaju predavanja, zatim izvode vežbe koje će im pomoći da se opuste, a onda kreću na probni let. Ipak, neki aerodromi odlučile su se i na živu varijantu koja smiruje putnike potpuno besplatno. Jedino što treba je pomaziti ljubimce.

Nakon što je aerodrom u San Francisku dovela Lilou, svinju koja diže raspoloženje putnicima svojim ludim kostimima poput baletnih ružičastih suknjica, pilotskih naočala i kapa, kao i natpisom pomazi me mnogi putnici putuju sa smeškom na licu.

Uhvati li putnike panika preporučuje im se da pomaze znatiželjnog debeljuškastog praseta ili poslušati ga kako svira igračku-klavir. Ne samo da će na taj način odagnati misli od aviona, nego će podstaći hormone sreće i opuštanja.

U Sinsinatiju sreću i veselje šire mali čupavi poniji koji su na farmi posebno trenirani za svoj terapeutski zadatak. Kad nisu na aerodromu posećuju bolnice, a najviše ih vole deca.

Na američkim letovima uobičajeno je povesti kućnog ljubimca koji se klasifikuje kao terapijska životinja, odnosno, emotivna potpora osobama koje se boje letenja, ali prethodno moraju da prilože dokumentaciju. Do sada su zabeleženi slučajevi leta sa ćurkom, kengurom, pa čak i ponijem.

Oni koji su zaboravili da ponesu svog ljubimca na američki aerodrom, zahvaljujući projektu Ujedinjene šape povremeno mogu da pomaze labradore i retrivere. Ipak, psi nisu na raspolaganju sve vreme. Dovode ih najčešće tokom praznika i godišnjih odmora, kada lete i oni putnici koji najčešće izbegavaju avione.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu