Thinkstock
Thinkstock

Sorry, no German: Nemački proteran iz berlinskih lokala

Podeli

U mnogim berlinskim ugostiteljskim lokalima skoro da je nemoguće naručiti jelo i piće na nemačkom, pošto konobari govore samo engleski.

Otmeni kafić u jednoj od mondenskih berlinskih četvrti. "Hello", pozdravlja mlada žena za kasom. "Dve kafe, molim vas", naručuje gost. "Two?", pita konobarica. "Kakve sve vrste kafe imate?", nastavlja gost. "What?", sa očitim nerazumevanjem uzvraća mlada konobarica.

Takve scene sve se češće mogu doživeti u Berlinu, što ljuti mnoge Berlince, piše Dojče vele.

"Sve me više nervira to što u berlinskim restoranima posluga govori samo engleski", kaže nemački političar Jens Span, član Predsedništva Hrišćansko-demokratske unije.

"Na takvu ideju u Parizu sigurno niko ne bi došao", kaže Span, koji smatra da bi znanje jezika moralo da se očekuje od doseljenika.

I stvarno, engleski preovladava u mnogim lokalima u glavnom gradu Nemačke, pre svega u popularnim četvrtima kao što su Nojkeln, Krojcberg i Centar. U Berlinu je sve više doseljenika i stranih studenata koji često ne govore dobro nemački, ali zato odlično vladaju engleskim.

Ugostiteljstvo je jedna od retkih branši u kojima to nije nedostatak, budući da zbog sve većeg broja stranih turista vlasnici lokala traže osoblje sa znanjem engleskog jezika. Šef jednog berlinskog kafića kao još jedan razlog navodi i to da "Nemci nisu zainteresovani za rad u gastronomiji i ugostiteljstvu".

Problem nije nov. Berlinski list Tagesšpigel još u martu je pisao:

"Dragi konobari, vaš engleski ide na živce!", a autor je u članku naveo i da je u jednom francuskom restoranu u Nemačkoj doživeo da nijedan od četiri konobara nije znao nemački nego samo engleski.

Gradski magazin na engleskom "Eksberliner" još 2013. godine objavio je tekst pod naslovom "Sorry, no German!" U njemu je zamišljena situacija u kojoj dva Berlinca otvaraju restoran u Australiji u kojem se govori samo nemački.

"Zbog nedostatka gostiju morali bi da ga zatvore već posle dve nedelje", komentarisao je taj magazin.

A kritika Jensa Spana je izazvala burne reakcije na Tviteru. Među njima i šefa liberala iz pokrajine Rajna-Palatinat Folkera Visinga, koji je Spana upitao:

"A koliko ima konobarica i konobara koje živcira Jens Span?"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu