Prirodne lepote Srbije: Reka Ropot koja nestaje

Podeli

Jedna od prirodnih lepota Suve planine koja sve više privlači izletnike je reka Ropot. Uz nekoliko lepih slapova, ona je i redak prirodni fenomen jer u ovo doba godine nestaje gotovo u trenu.

Mir i tišinu u ovom delu Suve planine remeti samo huk vode na jednom od izvora Ropota. Uskoro će i on nestati.

Svake godine, obično u junu, ova reka nestaje i ponovo poteče za nekih osam meseci.

“Počinje negde od kraja januara do kraja marta, tada voda dođe, naglo može da prestane danas, sutra, što znači da je kratak period takve njene snage“, kaže Slavoljub Zlatković, meštanin sela Semče.

Stanoje Stojanović iz Planinarskog društva Trem u Donjem Dušniku objašnjava da se par dana pre nego što se voda pojavi na izvorištu iz zemlje čuje tutnjava. Zbog tog roptanja i sam izvor se naziva Ropot.

Iz jednog većeg i dva manja izvora, Ropot pravi snažan i brz tok, u kojem ljubitelji prirode uživaju tek nekoliko meseci. Meštani imaju svoje objašnjenje za ovaj prirodni fenomen.

“U utrobi postoji rupa ili jezero koje se puni i, u zavisnosti od padavina, dobija se visina pa on procuri ili , kad padne nivo, prestaje”, kaže Zlatković.

Iako je savršeno čist, u Ropotu nema riba i rakova. Na svom toku, ima i nekoliko manjih vodopada. Uz čist vazduh i živopisnu prirodu, jedan je od turističkih potencijala ovog kraja.

“Put je urađen pre deset godina, pre tri je rekonstruisan da turisti mogu da dođu i vide ovu nesvakidašnju pojavu. U planu je izgradnja pristupnih pešačkih staza”, objašnjava Milan Popović iz Turističke organizacije Gadžin Han.

Do izvora Ropota za sada se može samo terenskim vozilom. Za one koji vole pešačenje, vredi preći nekoliko kilometra i uživati u prirodnim lepotama ovog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu