Eland (Foto: Thinkstock)
Eland (Foto: Thinkstock)

Odmor u evropskoj zemlji koja ima više ostrva od Grčke

Podeli

Kad pomislite na odmor u Švedskoj, izležavanje na plaži sigurno nije prvo što vam pada na pamet. No, kad zraci sunca konačno ogreju ovu hladnu zemlju, njeni stanovnici jedva čekaju vikend kako bi pobegli na obalu. A popularna odredišta nalaze se na nekim od 200 hiljada ostrva, od kojih je samo 1.000 naseljeno.

Na samo 20 minuta vožnje brodom od Stokholma nalazi se Fjederholmarna. Tamo možete uživati u lokalnoj kuhinji ili posetiti fabriku čokolade. Ako su gastronomski užici ono što vas prvenstveno zanima, obiđite i Kledesholmen i njegov Salt & Sill plutajući hotel i restoran gde ćete isprobati morske specijalitete napravljene na inovativan način. Osim ova dva, po hrani su poznati i Keringon i Gulholmen, a Smogenbrigan je poznat po tržnom centru. Tu ćete pronaći Norvežane, mornare i ljubitelje dobre zabave.

Idilično mesto je arhipelag Sandham, a ako vas pak zanima glamping (ili luksuzno kampovanje), Island Lodge je mesto na koje treba da se uputite. Za beg u prirodu idealan je Helo, prirodni rezervat na kojem je najstariji svetionik na zapadnoj obali ili Bohus-Malmen, ostrvo na kom se nalazi najlepša plaža Švedske - Perlane.

Ako želite da pobegnete od vreve užurbane metropole, tri sata vožnje trajektom ili sat avionom, udaljeno je ostrvo Gotland. Tamo obiđite Visbi, na listi svetske baštine UNESCO, čije će vas popločane ulice, stara utvrđenja i crkve iz 12. veka transportovati u neko drugo vreme. Visbi ima najveći broj sačuvanih starina u celoj Severnoj Evropi, a svakog avgusta obeležava se Srednjevekovna nedelja. Ovde nećete moći da odolite ni lokalnim specijalitetima od domaćih sastojaka. Ovo ostrvo je bogato plažama, pa skoknite na Fridhem, na plavu ili zelenu lagunu.

Na jednom od najsunčanijih ostrva Švedske - Elandu je srednjevekovni dvorac Borgholm ili palata Soliden Palace, koja danas služi kao letna rezidencija švedske kraljevske porodice, a park oko nje otvoren je tokom leta za posetioce.

Na oko 15 minuta vožnje brodom od Geteborga je ostrvo Strirso, na kojem nema automobila. Jedan od najboljih ostrva za kupanje, ali i s najboljim pešačkim stazama je Vrengo.

Severnije od Geteborga je Marstrand, letovalište u kom je kralj Oskar II krajem 19. veka izgradio letnjikovac. Probajte da rezervišete sobu u staroj kraljevskoj rezidenciji, danas poznatoj kao Grand Hotel Marstrand. Istražite i utvrđenje Karlsten Festning iz 17. veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu