Mesto na kojem je najveći zločin ne pozdraviti prolaznika

Podeli

Do izolovanog bisera Atlantskog okeana, ostrva Sveta Jelena, koje se nalazi pod britanskom krunom, 500 godina je moglo da se dođe samo brodom.

Foto: David Stanley / Flickr.com

Sveta Jelena smeštena je 2.000 kilometara zapadno od reke Kuene, koja se nalazi na granici Namibije i Angole u jugozapadnoj Africi, i 4.000 kilometara istočno od Rio de Žaneira.

Površina ostrva je 121 kvadratni kilometar, a prema popisu stanovništva iz 2008. godine, imao je 4.255 stanovnika. Zato ne čudi što je stanovništvo izuzetno ljubazno i prijateljski nastrojeno prema svima, čak toliko da automobile ostavljaju otključane, a ključeve u bravi.

Najveći zločin tamo je, prema rečima posetilaca, ne pozdraviti slučajne prolaznike na ulici.

Foto: David Stanley / Flickr.com

Ostrvo je bilo nenaseljeno kada su ga Portugalci otkrili 1502. godine, a vekovima je bio važno stajalište za brodove koji su putovali u Evropu iz Azije i Južne Afrike.

Poznato je i po tome što je, nakon poraza kod Vaterloa, Napoleon bio prognan upravo na ovo ostrvo.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nakon 500 godina izolacije, stvari na ostrvu će se promeniti. Dok su donedavno brodovi do Svete Jelene vozili jednom mesečno, na ostrvo sada sleću avioni. Izgrađen je aerodrom, a prvi komercijalni let sproveden je prošle godine.

Očekuje se uspon turizma, a ovde zaista imate šta i da vidite: planinarske staze kroz vulkanska brda, stara kamena uitvrđenja koja pružaju pogled na more, ogromne ajkule, dva nacionalna parka, muzeji…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu