Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Božanstvena Đenova: Jedan dan u Kolumbovom gradu

Podeli

Đenova je prelepa luka u Ligurijskom moru, rodni grad moreplovca Kristofera Kolumba i virtuoza na violini Nikola Paganinija, što su već dovoljno dobri razlozi da se poseti ovaj grad.

Kada se uzme u obzir i da u Đenovi igra najstariji italijanski fudbalski klub i da je ovde izmišljen pesto, dileme nema - ovaj grad na severu Italije obavezno treba posetiti, bar na jedan dan.

10.00

Ulica Garibaldi naziva se i Strada nuova, i to je polazna tačka ili glavna štrafta. Osim šopingovanja, možete i da razgledate stare vile iz 16. veka, lepe palate, muzeje i ostale građevine koje je izgradila trgovina. Ovde su živele najbogatije porodice, pa treba obratiti pažnju na palate Roso (unutra su slike Dajka i Veronezea), Bjanko (slike Karavađa i Rubensa) i Tursi (čuvaju se violine Paganinija i Kolumbove kosti).

11.00

Za razliku od ostalih slavnih pomorskih republika, u Đenovi luka i dalje radi punom parom. Pjaca Ferari je glavni trg, a popločane uske uličice u okolini su divno mesto da se turista "izgubi". Ovde su picerije, vinski podrumi, butici, baroci... Kolumbo je, inače, rođen u Vija di Porta Soprana.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

12.00

Akvarijum u Đenovi je legendaran, a važi za najveći u Evropi. Ovde živi 400 vrsta životinja, a jedinstven je po arktičkim životinjama.

13.00

Slavna prošlost Đenove, koja je gospodarila morima, može se videti u Pomorskom muzeju, gde se čuvaju originalni aparati za navigaciju i modeli brodova. Poseban deo je namenjen američkim imigrantima, a pošto se nalazi u luci, ispred je i podmornica, kao i velika galija koja je atrakcija za decu.

14.00

Šoping je u Italiji obavezan, a butici pristojnih cena nalaze se u arkadi "20. septembar". Blizu je i Merkato orijentale, gde se prodaju sveže voće, sir, pasta, masline i još mnogo toga.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

15.00

Palaco dukale je mesto odakle su duždevi vladali u srednjem veku. Sada je to kompleks restorana, radnji i galerija, a blizu je i pijaca Mateoti na kojoj se može jeftino jesti.

16.00

Ljubitelji kupanja treba da uskoče u autobus broj 15 ili sednu u voz i odu do Kvatra, Kvinta ili Nervija, gde se nalaze plaže.

17.00

Portofino i Činkve tere nisu daleko, pa ne treba propustiti priliku da se vide ova najlepša mediteranska sela. U Portofinu u hotelu "Splendid" je Ričard Barton zaprosio Elizabet Tejlor, a svaki kafe nudi savršen pogled na more.

18.00

Korzo Italija vodi do Bokadeze, malog ribarskog naselja u kome je prelep zalazak sunca. Ovde treba večerati. Poslovica kaže da ko jede minestrone, "vratiće se u Đenovu". Najbolji restoran je "Zeferino", gde je Frenk Sinatra jeo pesto.

Izvor: Novosti.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu