Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Država u kojoj je kašnjenje jedna od najvećih uvreda

Podeli

Dolazak na vreme za Švajcarce nije samo stvar bontona, već je i način života.

Pripadnici ove alpske nacije tačnošću iskazuju poštovanje prema svojim prijateljima, poznanicima i kolegama i pokazuju da im je stalo do njihovog vremena.

Ako se s nekim dogovorite za sastanak u 14 sati, Švajcarac će se pojaviti na dogovorenom mestu u 14 sati, a ne pet minuta pre ili kasnije.

Mnogi stranci nisu upoznati sa ovim konceptom, zbog čega se neretko desi da uvrede svoje domaćine nepoštovanjem tog koda ponašanja.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Šta je uzrok ovakvog ponašanja - niko tačno ne zna. Prema pojedinim navodima, na tačnost nacije je uticao geografski položaj. Reč je o alpskoj zemlji čija prosečna nadmorska visina iznosi od 500 do 800 metara, a najveći vrhovi prelaze 4.000 metara.

Da bi sebi obezbedili hranu, Švajcarci su nekada morali da budu vrlo precizni u pogledu trenutka obavljanja poljoprivrednih radova kako bi uživali u plodovima bujne žetve.

Tačnost ima brojne prednosti, ali i poneku manu. Na primer, taksiji gotovo uvek dolaze u dogovoreno vreme, a svi radnici odlaze na popodnevnu pauzu u 16 sati, pa je u to doba skoro nemoguće naći slobodno mesto u kafiću.

Ali u Švajcarskoj nisu baš svi savršeno tačni. Nedavne studije pokazale su da vozovi državne švajcarske železnice u proseku kasne po tri minuta, što većina smatra neprihvatljivim ponašanjem. Naročito kad se uzme u obzir da japanski u proseku kasne samo 36 sekundi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu