Ostrvo na kojem se zaranja u “crno oko džinovske lobanje”

Ronjenje u Plavoj rupi - podvodnoj pećini na ostrvu Gozo, jedno je od najfascinantnijih iskustava na svetu.

Izvor: Ozy
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Novinarka Silvija Marčeti opisala je svoju avanturu kao “skakanje u crno oko džinovske lobanje”, i ističe da ronjenje u ovom slanom jezeru može da bude podjednako zastrašujuće kao što zvuči.

Plava rupa duboka je 16 metara, a na njenom dnu nalazi se podvodni tunel od 80 metara koji vodi ka moru.

Voda je kristalno čista, ali što dalje ronite, okruženje postaje sve mračnije. Dubina u pojedinim delovima tunela dostiže 35 metara, pa čak i u najtoplijim mesecima može da se dogodi da se naježite, što zbog niske temperature vode što zbog zagarantovanog naleta adrenalina.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nakon predivnih prirodnih stena, obojenih u purpurnu, žutu i plavu boju, kao i sunđera, sasa, riba, jegulja, hobotnica i ostalog raznolikog morskog života koji ispunjava tunel, sledi najveća nagrada – velika vertikalna pukotina, zvana “dimnjak”.

Iskusni ronioci savetuju da se u njoj roni sporo i da se koriste pretežno noge jer isuviše mahanja uzrokuje podizanje peska sa dna, što znatno smanjuje vidljivost. Pojačana fizička aktivnost takođe dopsinosi bržem trošenju kiseonika, što znači da postoji mogućnost da turu završite mnogo ranije, a to svakako ne želite.

Na četiri metra dubine videćete predivan morski park, sačinjen od korala koji se protežu u otvoreno more. Ukoliko nemate želju da se otisnete u središte velikog, plavog, vodenog prostranstva, možete se vratiti nazad u pećinu i uživati u njenim čarima.

Ipak, u Plavu rupu ne možete sami. Moraćete da se zaputite u ronilački centar, gde prosečna cena obilaska pežine košta 40 evra. Za prolazak tunelom takođe vam je poseban specijalan sertifikat koji ukazuje na to da ste savladali veštine ronjenja do 40 metara dubine.

Do ostrva Gozo može se doći brodom sa Malte, a najbolje vreme za putovanje je od juna do septembra. Voda je najtoplija u avgustu, ali imajte u vidu da su tada gužve najveće. S druge strane, boravak u pećini toliko je spektakularan da ćete najverovatnije zaboraviti na gužvu čim zaronite u nju.

Prati B92 na Viberu

Zanimljivosti

Tajne koje vam hoteli neće otkriti

Mnogo toga treba uzeti u obzir kada planirate boravak u nekom hotelu. Neki od njih su lokacija, cena i druge pogodnosti. Ali kako da znate da li ste dobro procenili, pogotovu kada imamo u vidu da hoteli nikad ne otkrivaju baš sve?

Zanimljivosti četvrtak 27.04. 14:11 Komentara: 4
strana 1 od 667 idi na stranu