Thinkstock
Thinkstock

Pet najčešćih grešaka koje turisti prave u Rimu

Podeli

Ima ona stara izreka "Kada si u Rimu, ponašaj se kao kao Rimljanin". A pravi Rimljani umeju lako da prepoznaju one koji se ne ponašaju "kao Rimljani". Ovih pet stvari jednom pravom Rimljaninu lako će odati turistu u "večitom gradu".

1. Kafa za nošenje

U Italiji ne postoji takvo nešto. Nikada nećete sresti Italijana da šeta ulicom sa papirnom čašom kafe u ruci. Kafa se u Italiji pije u trenutku kada je napravljena i tamo gde je napravljena. Takođe, Italijan nikada neće piti kafu sa mlekom posle podneva. Kap mleka u vašem espresu, posle 12, lako će vas odati.

2. Oblačenje "kao da vas niko ne gleda"

Ne treba posebno isticati da je moda italijanska stvar. Zato, kada ste u poseti Rimu, izbegavajte havajske košulje, sportske majice, japanke, kao i bejzbol kačkete. Iako su Milanezi prepoznatljiviji po modi, ni Rimljani ne zaostaju, pa će po ovakvoj odeći lako prepoznati turistu.

3. Izbegavanje "vazdušnog" poljupca

Bliski prijatelji, kako muškarci tako i žene, pozdravljaju se prislanjanjem obraza uz obraz i "vazdušnim" poljupcem. Ukoliko vam neko uputi ovaj znak pažnje, nije pristojno izbegavati ga.

4. Dva, tri ili četiri obroka

Iako se to smatra za njihov običaj, mnogi Italijani ne jedu četiri jela za jedan obrok (antipasto, primo, secondo, dolce), pa ne morate ni vi. Slobodno naručite samo nešto sa primo i secondo menija za ručak i nećete pogrešiti.

5. Oklevanje u vožnji ili pri prelasku ulice

Rimljani voze agresivno, ali se ni pešaci ne ponašaju drugačije u saobraćaju. Samo izgledajte dovoljno uverljivo u želji da pređete ulicu ili je nikada nećete preći. Saobraćaj u Rimu je veoma haotičan, vozači će vam svirati i vikati na vas, a na vama je samo da ih ignorišete, da se trudite da se ne iznervirate i da nastavite svojim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu