Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Planinarenje po snegu: Koje greške ne smete da napravite?

Podeli

Sneg je izazov za mnoge rekreativce i ljubitelje prirode koji i tokom najhladnijih dana odlaze u planine na skijanje, treking ili planinarenje težim stazama.

Piše: Boris Subašić

Izvor: novosti.rs

Iako Srbija nema visoke planine kao okolne zemlje, i kod nas postoje zahtevni tereni koje sportisti koriste tokom priprema za velike ekspedicije, a rekreativci za oprobavanje svojih sposobnosti.

Najdostupniji i najpopularniji poligoni takve vrste su rudnički vrh Ostrvica i staze broj 1 i 2 na planini Kablar, gde su postavljena čelična užad koja izuzetno olakšavaju kretanje po zasneženim i zaleđenim stenama. Rtanj u januaru bez premca okuplja najviše planinara na tradicionalnom "Božićnom usponu", koji se ove godine održava u organizaciji zaječarskog kluba "Dragan Radosavljević" 14. januara na južnoj, lakšoj, i severnoj, težoj, strani uspona.

TRAKA GLAVU ČUVA

Trake jarke boje koje ćete vezivati za grane ili stabla u visini očiju nadogled jedna drugoj u slučaju smanjene vidiljivosti vratiće vas lako putem kojim ste došli, a ostaće i kao signalizacija spasiocima ukoliko za to bude bilo potrebe. Šarena plastična kesa iscepana u trake takođe može da posluži u slučaju nužde.

Planinarenje nosi niz rizika, naročito na izuzetno niskim temperaturama, pa je neophodno detaljno isplanirati svaki izlet i nipošto ne ići sam u planinu. Pre polaska, nekom pouzdanom ostavite podatke o mestu na koje ste se uputili, u slučaju da vam zatreba pomoć. Proverite kakva je vremenska prognoza i obratite pažnju na to kada sunce izlazi i zalazi, jer je zimski dan kratak, a vidljivost se u šumi i po oblačnom vremenu još ranije smanjuje. Alkohol je uzrok najvećeg broja nesreća i smrzavanja. On stvara iluziju zagrevanja, a u stvari ubrzava hlađenje tela i ometa snalaženje u prostoru koje je ionako teško, jer su orijentiri i planinarske markacije često zavejani. Pravi gorštaci nikada ne piju alkohol pre odlaska u planinu.

Sneg usporava kretanje, naročito kad staza mora da se prti, pa prema tome prilagodite na terenu planiranu maršrutu. Vetar drastično snižava temperaturu tela, a za opstanak je bitan upravo subjektivni osećaj hladnoće. Obucite vetronepropusnu odeću i dobro je stegnite oko struka i rukava i stavite rukavice. Presvlačite mokre stvari da organizam ne bi trošio ogromne količine energije na uzaludno sušenje veša. Dobre cipele i planinarske čarape su neophodne, kao i kamašne, koje ne dozvoljavaju da sneg upada u obuću.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

OPREMA ZA SAMOSPASAVANjE

U rancu obavezno nosite opremu koja može da vam spase život: nož, makar i perorez, deblje radne gumene rukavice kojima ćete raščišćavati sneg na rizičnim mestima, tako da vidite gde možete da se uhvatite, uže, čeonu baterijsku lampu, rezervne baterije, nepromočivu kabanicu, nekoliko upaljača ili šibica, kao i sveću. Ona može da ugreje a da ne istopi ukopani zaklon od snega koji će vas spasti od smrzavanja.

Štapovi su obavezni, ne samo zbog olakšavanja hoda, već i kao pipalice kojima ispitujete teren. Lepi ravni smetovi kriju stene, rupe i klizavo, mokro lišće. Štap ne mora da bude iz prodavnice, napravite ga sami, šume su ih pune. Ne hodajte uz ivice grebena gde se stvaraju snežne strehe kroz koje možete da propadnete u ponor. Budite oprezni i razmišljajte o realnim rizicima, ali ne dozvoljavajte da vas obuzme panika, šta god da se desi. Ne srljajte, ne plačite i ne vičite, jer tako gubite dragocenu energiju i vreme. Prihvatite situaciju onakvom kakva jeste i ne mislite o tome šta niste uradili već šta možete da učinite sa opremom koju posedujete. Obična plastična posuda za hranu efikasan je alat u slučaju potrebe za kopanjem zaklona u snegu i spasiće vam glavu u slučaju mećave ili povrede koja onemogućava kretanje. Za takav slučaj morate da imate telefon da pozovete Gorsku službu spasavanja, a da ga hladnoća ne bi ispraznila, nosite ga blizu tela, kao i obaveznu rezervnu bateriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu