Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Top-destinacije za decembar: Mesta poznata po dobrom provodu

Podeli

U vreme oko Božića, turisti rado obilaze tradicionalne adventske destinacije po Evropi u potrazi za najboljim božićnim sajmom. Ako biste radijei da provedete praznike na drugačiji način, ovih pet mesta vas neće nimalo razočarati.

Havana, Kuba

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Iako se Kuba suočava s velikim političkim promenama, to ne znači da ne možete da iskoristite priliku i ove zime posetite ovo magično karipsko ostrvo, bogato kulturom, španskom kolonijalnom arhitekturom i brojnim istorijskim spomenicima. Havana je uspela da zadrži svoj šarm, na koji uveliko utiče i ljubazno stanovništvo, pa nećete zažaliti ako se ovog decembra zaputite upravo na Kubu po malo sunčevih zraka i mnogo odlične muzike. Istorijski centar Havane s očuvanim delovima fortifikacionog sistema nalazi se od 1982. godine pod Uneskovom zaštitom, a šetnja gradom pokazaće vam da se društveni život Havane odvija na njenim ulicama, na kojima će vas vedri Kubanci dočekati s osmehom na licu. Stari automobili se dalje se mogu videti na ulicama, pa čak i izajmiti, tako da će vam se činiti da ste ušetali u pravu scenu iz starih filmova.

Sent Pitersburg, Florida, SAD

Još jedna osunčana destinacija s peščanim plažama zbog kojih je sve vidljivija na kulturnoj mapi SAD. Ulice ovog grada krasi više od trideset murala uličnih umetnika, dok se njegovi muzeji ponose sve bogatijim kolekcijama umetnina. Izložba Fride Kalo počinje 17. decembra u muzeju Salvadora Dalija, muzeju s najvećom kolekcijom Dalijevih umetničkih dela van područja Evrope.

Buenos Ajres, Argentina

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ceo ovaj grad oživi za vreme praznika, naročito jer se početkom decembra u gradu u kojem se početkom 20. veka razvio tango održava festival savremenog plesa. Posetioci tada mogu da uživaju u odličnom izvođenju svetskih plesnih trupa. U Južnoj Americi u decembru vlada leto, pa ne zaboravite da spakujete laganu odeću za posetu glavnom gradu Argentine. Zbog svoje eklektične arhitekture i brojnih parkova, Buenos Ajres ubraja se među najlepše gradove sveta.

Berlin, Nemačka

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ako želite da ostanete u Evropi, urbani Berlin nudi kombinaciju tradicionalnih božićnih događanja i modernih novogodišnjih proslava. Na više od šezdeset lokacija možete da uživate u kuvanom vinu i ukusnima zalogajima, a božićni sajam “Vajhnahtsauber gendarmenmarkt" istakao se kao jedna od najboljih božićnih destinacija u Berlinu sa širokom ponudom hrane, suvenira i zabavnih sadržaja. Turisti kojima se više sviđaju moderniji načini zabave mogu svoje vreme da iskoriste za istraživanje dućana, grada ili uživanje u slavnoj berlinskoj klupskoj sceni.

San Sebastijan, Španija

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Gradić San Sebastijan ove godine je poneo titulu evropske prestonice kulture, što znači da je program kulturnih dešavanja u gradu naročito bogat. San Sebastijan može da se pohvali i odličnom gastronomskom scenom i predivnim plažama, a turisti željni istorije mogu da obiđu stare zidine čiji je veći deo porušen tokom proširivanja grada. Na glavnom gradskom trgu nekad su se održavale borbe s bikovima, pa tako srednjovekovne građevine krase brojni balkoni s kojih su nekada građani posmatrali ovaj tradicionalni španski sport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu