Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Festival sladoleda u Beogradu: Turska "dondurma" postala hit

Podeli

Prvi festival sladoleda u Beogradu doneo je priliku ljubiteljima ove hladne poslastice da, osim standardnih ukusa isprobaju i nesto drugacije.

Veliku paznju posetilaca privikla je i turska "dondurma".

Poznavaoci kažu da se taj sladoled u Turskoj jede na tanjiru, kašikom i viljuškom, a sve to zbog svoje specifične teksture.

"Pre šest godina Srbija je imala priliku da se upozna s našim baklavama, a sada donosimo nešto potpuno novo. Prvi put u Beogradu, otvorena je prodavnica turskog sladoleda, turska dondurma", kaže Nataša, menadžerka turskog restorana, inače jednog od 12 izlagača na festivalu sladoleda.

Dondurma se, kaže ona, razlikuje u teksturi i u gustoći. Da bi se napravio, za početak je potreban koren divlje orhideje koji se suši, melje i zatim stavlja umesto gustina.

"Primetićete da je kao žvaka, razvlači se, može ga oblikovati naš majstor po želji", kaže ona i objašnjava da se u sladoled stavlja i smola mastike.

I za sladoled s ukusom pistaća potrebno je uraditi nešto drugačije - samleti ih 20 dana pre nego što sazre.

Ipak, veliki red ispred štanda s turskim sladoledom nije samo zbog specifičnog ukusa već i zbog veštine prodavača koji vešto rukuje špaklom kojom se servira dondurma.

Za "dodavanje", a potom i "oduzimanje" korneta najmanje strpljenja imaju mališani koji znaju i da se rasplaču jer se za poslasticu na neki način moraju "izboriti". Svidelo se nekom ili ne, mora se priznati da tako vešt prodavac mami pažnju prolaznika.

Osim dondurma, poseotioci festivala se zanimaju i za hranu bez šećera, namenjenu poštovaocima vegetarijanske i veganske ishrane.

Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Kako je reč o festivalu koji promoviše i ledene napitke, u ponudi su i sveži sokovi, a njihovi promoteri kažu da se Beograđani sve više okreću zdravom načinu ishrane.

Najveće interesovanje vlada za "limunanom" (limunada sa nanom), a ne zaostaja potražnja ni za sokovima koji u sebi imaju đumbir, šargarepu, banane ili neko drugo voće ili povrće.

Organizatori su zadovoljni, kažu da je na otvaranju festivala bilo preko hiljadu ljudi.

Interesovanje je premašilo očekivanja. Imamo 12 izlagača iz različitih branši, a spaja ih ledeno osveženje. Pored sladoleda, posetioci mogu da popiju hladni espreso ili neki šejk.

"Imamo hend mejd sladolede, kao i sladolede za vegetarijance", rekao je Vlada Đorđević jedan od organizatora "Frozen festa". On dodaje da je ideja da se u godini koja je označena kao godina preduzetništva promoviše zanatski sektor, i ističe da će se festival preseliti i u druge gradove u Srbiji.

"Za sada nam stižu pozivi iz Vršca, Niša, Subotice...", rekao je Đorđević.

Inače, festival traje do 28. avgusta, domaćin je Show room, a manifestaciju je podržala Turistička organizacija Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu