Zbog ovih jela vredi putovati u Rim

Podeli

Italijanska gastronomija s razlogom je postala omiljena širom svijeta. Italijani su umetnici u kuhinji i od najobičnijih sastojaka mogu da naprave kulinarsko slavlje.

Foto: rc!/ Flickr.com

Svaka regija (ako ne i svako selo) u Italiji ima svoje specijalitete. Međutim, ako nemate novca za proputovanje, posetite barem Rim, jer ćete u prestonici dobiti dobar “presek” italijanske kuhinje. Evo šta tom prilikom treba da probate

Pizza Bianca (Bela pica)

Foto: su-lin / Flickr.com

Ovaj brzi zalogaj tipičan je za Rim i može se naći u mnogim pekarama u gradu. Reč je o testu za picu bez previše dodataka. Uglavnom je začinjeno samo s krupnom solju, ali može, poput foccacie, imati i drugih dodataka, ali znatno manje nego pica. Za belu picu je bitno da testo bude lagano, prozračno, hrskavo i slano.

Fritti

Foto: Prawee Nonthapun/ Flickr.com

Pržena hrana omiljena je u gotovo celom svetu, a Rimljani su prženje hrane podigli na novi nivo. Probajte prženi slani bakalar, tikvice, morske plodove, kuglice od pirinča...

Carbonara

Foto: Laissez Fare/ Flickr.com

Testenina Carbonara toliko je popularna, da ste je verovatno već jeli mnogo puta. Ipak, ako je niste probali u Rimu, moglo bi se reći da je niste probali uopšte. Ako vam na pomen testenine s jajima, sirom i slaninom kreće voda na usta, svakako posetite neki od restorana u centru Rima ili četvrti Testaćio i uživajte.

Pica na rimski način

Foto: su-lin/ Flickr.com

Načini pripreme pice razlikuju se od regije do regije. Pica iz Rima potpuno je drugačija od pice iz dva sata udaljenog Napulja. Testo rimske pice vrlo je tanko i nema debele kore, a poželjno je i da bude malo prepečena. Odaberite piceriju i počastite se ovom poslasticom za večeru, jer većina restorana svoje hlebne peći pali tek uveče.

Quinto Quarto (peta četvrtina)

Foto: su-lin/ Flickr.com

Italijani, majstori kulinarstva, i od iznutrica i ostataka mesa uspeli su da naprave pravu gozbu. Radnici u klanicama u 20. veku deo plate dobijali su u mesnim ostacima i iznutricama koje, kada se izmere, teže kao i četvrtina životinje od koje potiču, pa su tako dobili naziv “peta četvrtina”. I 100 godina kasnije jela koja su pravljena od “pete četvrtine” i dalje omiljena u Rimu, a neka od najpopularnijih su: “Trippa alla Romana” - škembići s bogatim umakom od paradajza i ovčjim sirom, “Coda alla vaccinara” - bikov rep koji se satima kuvao u sosu od paradajza ili u bazi od čokolade, “La pajata” - iznutrice mlade teladi poslužene sa sosom od paradajza i testeninom rigatoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu