Pariz: I poslednje "pi-pi dame" ostaju bez posla

Podeli

Žene koje brinu o javnim toaletima u Parizu, poznate kao “dames pipi” (pi-pi dame), moraju da brane svoju profesiju od inovacija.

Foto: Gordon Watts/ Flickr.com

Jedna holandska kompanija potpisala je ugovor o održavanju poslednja četiri toaleta sa stalnim osobljem u francuskoj prestonici i planira da ih pretvori u “toalete budućnosti” sa prodavnicama i modernim dekorom.

Žene koje su čistile toalete ostaće bez posla, ali ne odlaze bez borbe.

Poslednjih 11 “pi-pi dama” protestuju već tri nedelje pred sudom i brane svoje poslove i profesiju.

“Susretala sam se s raznim ljudima: dobrim, lošim, odvratnim, onim koji obavljaju veliku nuždu na podu ili mokre van pisoara. Sa svim tim se nosim još od 1986. Teško je, ali sam to radila svojom voljom. Sada hoće da nas odbace kao stare krpe”, kaže jedna od njih Gabrijel Adam (62).

Holandska kompanija saopštila je da želi da upozna žene i ponudi im poslove, ali ne želi da uzme u obzir njihovu nekadašnju službu.

Nekada je većina javnih toaleta u Parizu imala svoje osoblje koje je uređivalo toalete za malu platu i napojnice. Od sedamdesetih su toaleti polako počeli da se preseljavaju u automatizovane kabine slične džinovskim upaljačima.

Postojeća četiri toaleta sa osobljem nalaze se na glavnim turističkim odredištima: kod bazilike Sakre Ker u Monmartru, kod Notr Dam katedrale i dva u Jelisejskim poljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu