Tajne pravog zamka Uspavane lepotice

Podeli

Nojšvanštajn je bez sumnje najpoznatiji nemački dvorac, ali ga većina ljudi širom sveta vezuje za zamak Uspavane lepotice koji je osmislio Volt Dizni.

Upravo taj bavarski zamak je bio inspiracija za onaj koji se nalazi na početku špice za sve Diznijeve filmove, kao i u svim tematskim parkovima.

Osmislio ga je bavarski monarh kralj Ludvig II, koji je imao bujnu maštu, što nam otkrivaju tajne Nojšvajnštajna, koji sve koji ga posete odvodi u svet bajki.

Deo magije koju poseduje Nojšvanštajn je i u lokaciji, pošto se nalazi na brdu koje gleda na selo Hohenšvangau i Alpe, a taj pogled oduzima dah. Međutim, nije samo u tome čar poznatog zamka, koji je sagrađen u XIX veku, već je priča mnogo zanimljivija.

Za kralja Ludviga II može da se kaže da je bio kreativan, možda čak i ekscentričan, a mnogi bi rekli čak i lud. Prema legendi, svojoj guvernanti je jednom prilikom rekao: „Želim da ostanem večna misterija samom sebi, ali i drugima“. Kao dete je imao bujnu maštu, a kada je malo porastao, postao je veliki ljubitelj nemačkog kompozitora Riharda Vagnera pa je osmislio svoj festival opere.

Voleo je da živi noću, pa je obučen u razne kostime odlazio u jahanje po brdima i predstavljao se kao Parsifal, vitez koji je pronašao sveti gral. Osmislio je svoj svet fantazije, a dvorac Nojšvanštajn je predstavljao upravo to. Zamak predstavlja mešavinu rimskog, gotskog i vizantijskog stila, koji su sjedinjeni u jedno, što Nojšvanštajn čini jedinstvenim.

Međutim, ukus koji je kralj imao nije bio nimalo jeftin, pa je do 1885. godine samo 15 od 200 soba bilo kompletirano, a Ludvigov dug je tada iznosio 14 miliona nemačkih maraka, što je oko osam miliona dolara danas. Godinu kasnije, Vlada ga je proglasila neuračunljivim i svrgla ga je sa trona, pošto nije bio sposoban da vlada.

Dan pošto je proglašen neuračunljivim, Ludvig II je preminuo pod misterioznim okolnostima, pošto se udavio u plićaku jezera Štarnberg, iako se znalo da je odličan i iskusan plivač. Psihijatar koji je dao dijagnozu zbog koje je svrgnut sa vlasti takođe je ubijen nedugo zatim.

Uprkos smrti kralja, radovi na zamku nisu stali. Iako je Nojšvajnštajn bio veliki finansijski teret za Ludviga, dvorac je otvoren za posetioce samo sedam nedelja posle njegove smrti i bio je unosan izvor prihoda za Vitelsbahove, tadašnje vladare Bavarske, koji se na njihovu žalost nisu dugo zadržali na tronu.

Prvobitna zamisao kralja Ludviga II bila je da Nojšvajnštajn bude mesto na koje će pobeći kada mu treba mir. Međutim, skoro jedan i po vek kasnije godišnje ga posećuje 1,3 miliona ljudi.

Zanimljivo, da biste dobili najbolji pogled na zamak morate da ga napustite, i ne samo njega, već i brdo na kojem se nalazi. Najbolju poziciju za pogled ka Nojšvajnštajnu možete da nađete na Marijebriku – mostu koji povezuje dva brda naspram dvorca, koji se nalazi iznad potoka. Do mosta može da se dođe samo peške, a šetnja traje oko 30 minuta. Drugačiju perspektivu možete da dobijete ako nastavite put preko mosta, ali pre odlaska se raspitajte da li je pristup moguć. U ovom trenutku nije, jer je most zatvoren zbog renoviranja, a staza zbog odrona.

U zamak možete da uđete samo u grupi sa vodičem, a obilazak traje 30 minuta. Vrlo lako može da se desi da ćete pomisliti da vas neko požuruje i da je sve skučeno, jer može da se desi da u grupi bude i po 60 turista, ali je to jedina opcija. Karta košta 12 evra, a važno je znati da fotografisanje u zdanju nije dozvoljeno, ni profesionalnim aparatima, ni telefonima.

Da biste se popeli do zamka nije vam potrebno ništa osim dobre volje da pešačite uzbrdo, ali je put veoma zanimljiv. Ako želite da obiđete i unutrašnjost, najbolje je da karte rezervišete ranije, jer u suprotnom može da se desi da čekate nekoliko sati ili da su čak sve karte rasprodate. Loša strana toga je što ćete morati da izaberete kada tačno želite da idete u obilazak, pa da u put do zamka uračunate koliko vam treba do Hohenšvangaua i 30-minutnu šetnju do Nojšvanštajna.

Ako ste se već odlučili da posetite Nojšvanštajn, znajte da u gradu postoje još tri zamka – Hohenšvangau, Linderhof i Herenkimze. Hoenšvangau se nalazi vrlo blizu Nojšvajnštajna, a druga dva je osmislio kralj Ludvig II i oba oslikavaju njegovu bujnu maštu, posebno Herenhimze, koji je građen po ugledu na Versaj i koštao je više nego Nojšvajnštajn i Linderhof zajedno.

Svakako, ako se odlučite da posetite Nojšvajnštajn, dobićete savršenu priliku da se osećate kao u bajci, a to se ne dešava svaki dan, priznaćete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu