Antalija i Kemer: Ljubav na prvi pogled

Podeli

Sa nešto više od milion stanovnika na širem području grada, Antalija je osmi najmnogoljudniji grad u Turskoj i središte istoimene regije koju će samo ove godine posetiti više od milion turista iz celog sveta.

Foto: erdalde/ Flickr.com

Antalija je smeštena na litici u južnom delu poluostrva Anadolije, a njeno ime znači sjajna zvezda Mediteranskog mora. Antaliji pripadaju okruzi Kas, Alanja, Manavgat i Kemer. Grad Antalija, glavni grad istoimene pokrajine ima 603.190 hiljada stanovnika, ali se taj broj leti popne na 2 miliona, kada je vrhunac turističke sezone.

Ovo je vrlo slikovit grad, okružen planinama, šumama, mediteranskim morem i mnogim drevnim ruševinama. Sa aerodrome u Antaliji može se stići u bilo koji deo takozvane Turske rivijere, koja je ovakav naziv dobila zbog prirodnih i istorijskih lepota koje poseduje.

Foto: Alex Kulikov / Flickr.com

Antalija, grad u kome su pomešane istorija i kultura, zaslužuje naziv “glavni grad turskog turizma” kako ga mnogi nazivaju.

Danas on ponovo doživljava zlatno doba jer se transformisao u kulturno i istorijsko središte sa tematskim hotelima koji “predstavljaju” Veneciju ili katedrale u Moskvi.

Još uvek se mogu videti tragovi vizantijske, romanske i seldžutske arhitekture kulture.

Kaleici, rustični stari grad u kome su istorijske turske i grčke kuće pod zaštitom, je najpopularniji deo Antalije. Stare kuće odvojene uskom kaldrmom pretvorene su u hotele i turističke prodavnice. Još uvek se mogu videti tragovi vizantijske, romanske i seldžutske arhitekture kulture.

Obale Konialti i Lara poznate su po kristalno čistoj vodi, a možete obići i Side, Perga, Manavgat i Alanju. Do drevnih gradova poput Faselisa, Olimpusa, Adrasana i Kekova može se stići jahtom.

Foto: Elena Pleskevich/ Flickr.com

Iako ima mnogo prirodnih lepota, Antalija je najpoznatija po svojim zlatnim plažama. Kleopatra i Incekum plaže nalaze se na zapadu grada i dugačke su 2 km. Kleopatra plaža poznata je po mitu da se Kleopatra na ovom mestu tuširala. Lara i Konyaalti su delići raja sa svojim tirkizno plavim morem, punim barovima i klubovima. Ostala poznata mesta za kupanje su Kale (Demre), Patara, Adrasan, Finike, Tekirova, Phaselis i Ulas plaže.

Istorijska mesta, takođe, privlače mnogo turista svake godine. Olimpus, koji se nalazi između Adrasana i Kemera, je mesto sa arheološkim ostacima koji potiču iz II veka p.n.e. Drevni grad Aspendos poznat je po svom pozorištu, a ostala drevna mesta su Termesos, Hadrianus, Perge, Silion, Faselis, Limira, Aricanda, Demre (Myra), crkva Sv. Nikole, Simena, Kekova, Patara i Ksantos.

Nakon obilaska istorijskih mesta vreme je da uživate u prirodnim lepotama Antalije. Obiđite Manavgat vodopad, Karain i Beldibi pećine, Sarapsa Inn, Kursunlu i Duden vodopade, kanjon Koprulu…

Kemer

Foto: Natalie Sayin / Flickr.com

Nalazi se 40 km jugozapadno od Antalije i oko 50 km od aerodroma Antalija. Od Antalije do Kemera put traje 40 minuta.

Kemer je jedno od retkih mesta na svetu gde se u istom danu možete skijati na planini i kupati u moru. Predstavlja pravi hit tokom ranog proleća kada je jedna takva kombinacija jutarnjeg uživanja u snegu i popodnevnog plivanja u moru najizraženija.

Kemer na turskom znači zid, a naziv je dat selu 1917. kada su stanovnici sagradili 23 dug zid kako bi se zaštitili od eventualnog odrona sa planine. Pre toga je nosio ime Eski Köy (staro selo). Selo broji oko 12 hiljada stanovnika.

Naročito se razvio poslednjih 15 godina, pa se danas može pohvaliti i hotelima sa 5 zvezdica.

Foto: onur kocatas/ Flickr.com

Priroda je glavni adut ove ruralne oblasti. Brda su prekrivena četinarima, dok glomazne stenovite površine vode do vrhova koji dosežu visinu i od 3000 m.

Ne treba propustiti izlet žičarom do vrha Taurusa (2635m), sa koga puca vrtoglavi pogled na celu regiju Kemera, i na Antaliju.

Prosečna temperatura u Kemeru zimi iznosi 10 ° C, a leti 28 ° C.

S obzirom na 300 sunčanih dana u godini, Kemer vas ne ograničava samo na letnje bukiranje odmora.

Obala je duga oko 50 km i ceo prizor predstavlja kombinaciju plavog mora i zelenih šuma. Kemer je dobar za beg od buke i gužvi. U centru sela nalazi se luka sa kapacitetom od 320 jahti.

Foto: Puno 3000 / Flickr.com

Centar je živahan i prijatan sa velikom pešačkom zonom. Prodavnice su prilično komercijalizovane, najviše se prodaje odeća, koža, suveniri, nakit i tepisi. Jugoistočno od centra nalazi se mali zaliv na kojem se mogu naći dobri restorani i kafei.

Moonlight park obuhvata izvrsnu plažu, bazen, restorane i diskoteku pod vedrim nebom. Ukoliko ste za opušteniju varijantu, možete svratiti na jednu od ušuškanih terasa kojih ima po čitavom selu.

U Kemeru postoje dve glavne plaže, jedna je šljunkovita i na pojedinim mestima postoje stepenice kako bi se lakše ulazilo u vodu. Druga je plaža Ayisigi, sa finim peskom, smeštena na zalivu. Morsko dno je na pojedinim mestima šljunkovito.

Od turista, ovde najviše dolaze Rusi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu