Kozaci kreću u "prijateljski" marš na Berlin

Podeli

Posle kontroverznih Noćnih vukova, ruskih motociklista, na trijumfalni pohod iz Moskve ka Berlinu, a preko Poljske, da bi proslavili 70. godišnjicu kraja Drugog svetskog rata, spremaju se i donski kozaci - na konjima.

Kozaci kreću u "prijateljski mars" na Pariz (FOTO)

Grupa od 17 kozaka iz Rostova na Donu i okoline, od 18 do 67 godina, sprema se da od 31. maja do 12. avgusta pređe na konjima trasu kojom su išle konjičke jedinice Crvene armije 1941. do 1945. godine.

Prelaziće po 30 kilometara dnevno i posetiti 20 mesta stradanja sovjetskih vojnika koji su poginuli oslobađajući taj deo Evrope, odati im poštu, položiti vence i zapaliti sveće, a planiraju i prikaze jahačkih veština i rukovanja sabljom. K

onjički marš od Moskve do Berlina, preko Belorusije i Poljske, organizuje Pavel Moščalkov, vlasnik ergele iz mesta Sergijev Posad severno od Moskve gde kozaci već treniraju. Pokroviteljstvo nad tim patriotskim pohodom preuzeli su kancelarija ruskog predsednika Vladimira Putina i ministarstva odbrane i spoljnih poslova Rusije, javljaju danas poljski mediji.

"Staza nakvašena krvlju koju će preći kozaci, poznata je svakoj ruskoj, beloruskoj, poljskoj i nemačkoj porodici. Mi želimo da joj udahnemo novi smisao, da naglasimo zajedničku sudbinu Rusije i Evrope", kazao je direktor ruske Carine Andrej Beljanjinov koji stoji na čelu organizacionog komiteta marša.

Beljanjinov je naglasio da kozaci ne žele nikakve vojne i militantne parole i obeležja, a da manifestacija ima čisto rodoljubiv i sportski karakter. "Takve manifestacije učvršćuju prijateljstvo među narodima, bez obzira na okolnosti koje nas danas bez sumnje opterećuju", kazao je Beljanjinov. Kozaci su sličan pohod sa istoka na zapad Evrope organizovali pre tri godine kada su stigli na konjima u Pariz da proslave pobedu Rusa nas vojskom Napoleona 1812. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu