Jedan savršen dan u "gradu na vodi" (FOTO)

Podeli

Venecija je prelepa u bilo koje doba godine, pa čak i zimi, kada je obavijena maglom.

Foto: Jean-Pierre Dalbéra / Flickr.com

Većina turista protrči kroz ovaj grad na vodi, a mnogi vreme iskoriste da se slikaju na Trgu Svetog Marka, da jedu u “Meku” i šopinguju po radnjama svetskih brendova kojih ima svuda.

Mudri turisti dan u Veneciji iskoriste drugačije i izbegavaju popularna mesta. Veoma je važno ne hranite golubove, jer se zbog toga plaća kazna.

10.00

Trg Svetog Marka je logičan početak razgledanja Venecije, jer nedaleko, na rivi Skjavoni (Sloveni), pristaju svi brodovi koji dovoze turiste iz Lido di Jezola.

Napoleon je ovaj trg nazvao “najlepša trpezarija Evrope”, a pogled na 900 godina staru baziliku objašnjava zašto je dobio takvo ime. Venecija je najbolje što je iznedrila Vizantija. Na ulaz u baziliku se čeka, ali blago koje se može videti unutra vredi svaki dinar i minut.

Dva granitna stuba na Trgu pokazuju ulaz u Duždovu palatu, u šali nazvanu “svadbena torta”, jer je pokrivena ružičastim mramorom iz Verone. U sedište Republike (do 1707. godine) može se ući i videti Most uzdisaja.

Istina, Most uzdisaja najbolje se vidi s puta koji vodi od pristaništa ka Trgu Svetog Marka, a kojim se prolazi i pored legendarnog hotela “Danijeli”, gde obavezno treba popiti kapučino.

Foto: Javier Losa / Flickr.com

11.00

Do mosta Rijalto može se stići uskim uličicama (na svakom ćošku su putokazi). Ovaj most izgrađen je 1591. godine od istarskog kamena i preko njega se stiže do riblje pijace koja radi do podneva.

Foto: Shaun Dunmall / Flickr.com

12.00

Retko koji turista gondolom ili trajektom ode do kvarta Kanaređo, gde se nalazi Crkva Madona del Orto. To je nekada bila “Tintoretova crkva” kojoj je ostavio svoja remek-dela, a tu je i sahranjen.

Foto: Nick Bramhall / Flickr.com

13.00

U blizini se nalazi Jevrejski geto gde su u 16. veku naseljene izbeglice iz čitave Evrope. Stanovnici su noću zaključavani, a tokom Drugog svetskog rata deportovani u logore u kojima ih je samo osmoro preživelo. Odatle treba uzeti vaporeto koji vozi duž Grand kanala, što je nezaboravno iskustvo, jer se prolazi pored 200 prelepih palata, ekskluzivnih hotela, luksuznih vila i muzeja. Pred sam kraj ulaska kanala u lagunu nalazi se Crkva Santa Marija dela Salute koja je izgrađena 1630. godine, posle velike kuge, i koja je inspirisala Lazu Kostića da napiše pesmu.

Foto: Paco Gómez / Flickr.com

14.00

Pravoslavna Crkva svetog Đorđa nalazi se 100 metara od Trga Svetog Marka. Lako se prepoznaje, jer je zvonik nakrivljen. Crkvu su izgradile izbeglice iz Vizantije, kada je Mehmed Osvajač zauzeo Carigrad.

Foto: TracyElaine / Flickr.com

15.00

Od Trga Svetog Marka do Murana stiže se za 15 minuta, a treba odabrati ekspres liniju koja ide direktno do Muzeja stakla.

Foto: Cristina Valencia / Flickr.com

17.00

Za kraj je najbolje popiti kafu u kafeu “Florijan” ili “Kvadri”, na Trgu Svetog Marka. Istina, topli napici koštaju i po 15 evra.

Foto: Son of Groucho / Flickr.com

19.00

Turisti koji ne spavaju u Lido di Ezolu, a u Veneciji borave u vreme karnevala, imaju mogućnost da provedu izuzetno zanimljivo veče. U 19 časova počinje tura “Ubistva i misterije”, tokom koje se organizovano odlazi do retko poznatih mesta najvećih nesreća u Mletačkoj republici.

Foto: Stefano Montagner / Flickr.com

Izvor: Novosti.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu