10 lepota Kine koje oduzimaju dah (FOTO)

Podeli

Prve asocijacije kada je reč o Kini obično su zagađena i prenaseljena mesta, Kineski zid i ogromni Peking. Malo ko se seti neverovatnih pejzaža koji čine veliki deo ove zemlje.

Foto: Carlos Adampol Galindo/ Flickr.com

Kina je verovatno jedna od najlepših država sveta, a ako vam je teško da o njoj razmišljate na takav način, fotografije ovih deset mesta će vam pomoći u tome.

Planina Huangšan, provincija Anhui

Foto: Chi King/ Flickr.com

S čudnim kamenim formacijama i borovim stablima neobičnih oblika, gustom maglom i hladnoćom koja dopire do kosti, pešačenje planinom Huangšan je neprocenjivo iskustvo, koje retko gde možete doživeti.

Planina Uji, provincija Fucejan

Foto: The JH Photography / Flickr.com

Kineske razglednice na kojima su predstavljeni prelepi planinski krajolici popularne su širom sveta. Možda se i najčešće na njima nalazi Uji, nacionalni park u jugoistočnoj Kini, jedna od glavnih atrakcija ove države.

Tornjevi Kaiping Djaolou, provincija Guandun

Foto: Payton Chung/ Flickr.com

Tri tornja sagrađena su početkom 20. veka za obranu od napadača. Arhitektura je savršen spoj rimskog, grčkog i islamskog uticaja.

Vodopad Huanguošu, provincija Guejdžou

Foto: tak.wing/ Flickr.com

Sa više od 77 metara, Huanguošu je najviši vodopad u Aziji. I dok je sam pogled na njega spektakularan, još je zanimljiviji pogled iza vodopada.

Plaža Jalon, provincija Hajnan

Foto: 一元 马/ Flickr.com

Plaža Jalon je velika tropska plaža u obliku polumeseca u toploj pokrajini Hajnan. Sve što očekujete od tropske plaže, beli pesak, sportove na vodi, luksuzne hotele i palme, Jalon nudi na jednom mestu. Ako možete da birate, dolazak ovde najbolje je isplanirati u vreme Prolećnog festivala.

Carska letnja vila Čengde, provincija Hebej

Foto: NH53 / Flickr.com

Nekada davno ova vila bila je letovalište careva iz dinastije Ćing. Rezidencija je okružena zelenim poljima, a danas se nalazi na listi svetske baštine.

Šenungceja, provincija Hubej

Foto: Evilbish/ Wikipedia

Neprestano prekrivena maglom, dolina Šenungceja dom je jednoj od najvećih suptropskih šuma u ovom delu sveta. Te šume su dom za ugrožene zlatne majmune i hiljade drugih vrsta. Ako ste ljubitelj prirode i zelenila, ovo je najbolje mesto u Kini koje možete posetiti.

Kanjon Enši, provincija Hubej

Foto: Eric Sakowski / Wikipedia

Oko 320 kilometara zapadno od brane Tri klisure nalazi se Enši, azijska verzija Velikog kanjona. Krivudavi klanac omeđen visokim zidovima planina, proteže se na 108 kilometara, a na svakom koraku se mogu videti vodopadi koji se spuštaju do reke koja njime teče. Na mnogim mestima izgrađeni su vidikovci kako bi posetioci mogli da uživaju u pogledu na ovo remek delo prirode.

Ulinjan, provincija Hunan

Foto: Laiwan Ng / Flickr.com

Reditelj Džejms Kameron našao je inspiraciju za pejzaže koji se mogu videti u filmu Avatar upravo na Ulinjanu. Ova mistična i maglovita dolina sastoji se od 3.000 kamenih stubova visokih i do nekoliko stotina metara.

Selo Fenhuan, provincija Hunan

Foto: melenama / Flickr.com

Hiljade turista svake godine dolazi ovde kako bi prošetalo visećim i uskim ulicama ovog hiljadu godina starog sela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu