Ima li dva pilota u avionu?

Podeli

Program NASA vredan četiri miliona dolara trebalo bi da istraži mogućnost da u budućnosti velikim komercijalnim letovima upravlja samo jedan pilot.

Kako piše "Volstrit džornal", studija koju će izraditi kompanija "Rokvel Kolins inc" pokušaće da da odgovor na pitanje da li bi drugi pilot sa zemlje mogao da bude od dovoljne pomoći u slučaju lošeg vremena ili situacija u kojima je pilot u avionu onemogućen da upravlja letelicom.

"To je nova oblast i prvi ozbiljan pokušaj da se plasira ideja jednog pilota. Piloti na zemlji bi imali zadatak da 'bejbisituju' letelicu, dok je pilot na nebu na pauzi. Ipak, pred idejom stoje brojne prepreke", kaže menadžer programa.

Ukoliko se uđe u realizaciju kroz nekoliko godina, prvi i najteži zadatak biće da se prevaziđu strahovi javnosti, zatim da se ubede vazduhoplovne vlasti u bezbednost, ali i da se uvedu neophodne (i skupe tehnologije).

Motiv za ovakav program je prilično jednostavan, očekuje se da će se smanjiti broj pilota na svetu, zbog stresa i stava da nisu dovoljno plaćeni za svoj posao, dok će se broj pređenih kilometara vazdušnim putem u narednih 20 godina udvostručiti.

"To nije mala promena, a ideja je stara već 40 godina, kada je eliminisan treći član posade iz kokpita", kažu analitičari.

Slična studija sprovodi se i u Evropi, sa deset puta većim budžetom.

Da li biste vi seli u putničku letelicu, a da znate da u kokpitu sedi samo jedan čovek?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu