Kampovanje u minimalističkom stilu

Podeli

Smisao kampovanja je bežanje od svakodnevnog stresa i vreve, ali i moderne tehnologije kojom smo okruženi cele dane i noći. Za neke je smisao kampovanja povratak prirodnim korenima i učvršćivanje veze s prirodom, ali šta ako to kampovanje prelazi svaku granicu? Danas predstavljamo nekoliko pravila kako pošteno kampovati, i to s minimalnom opremom.

Prema definiciji minimalistički kamper nije onaj koji kampuje samo u tangama nego onaj kamper koji sa sobom ne nosi ništa drugo osim šatora, noža i još nekoliko sitnih alata za lakši boravak u prirodi.

Ali, zašto bi neko kampovao samo sa šatorom i nožem? Pa zato jer ne želi da mu previše opreme pokvari doživljaj, i što se ne boji nekoliko komaraca ili medveda. Zašto bi uopšte neko išao na kampovanje s opremom koju jedva nosi i za koju mu je potrebno nekoliko sati da bi je samo raspakovao i postavio? O spremanju da ne govorimo. E pa tačno to.

Minimalističko kampovanje naglašava da svaki kamper sme da ima samo jednu torbu. Da, samo jedna torba i to ona na leđima u kojoj se već nalazi vreća za spavanje. Kod vreća za spavanje podrazumeva se da kamperi mlađi od 10 godina spavaju po dvoje u jednoj vreći, a preporuka važi i za one starije. Ipak je toplije u dvoje.

Pomno razradite spisak onoga što vam je stvarno potrebno: šator, vreća za spavanje, odeća, pribor za kuvanje, svetlo, toaletni papir, repelent protiv komaraca, osnovni lekovi i prva pomoć. Isto tako imajte na umu da se pod pribor za kuvanje računa oštar nož, pribor i aluminijumska folija. Ipak, posuda za kuvanje kafe se može uzeti u obzir.

Od ličnih potrepština svakako uzmite pastu za zube, četkicu za zube, sapun, mali šampon i dezodorans. E sad. Hrana. Mnogi se ne bi složili s tim, ali kada kampujete ne treba vam ništa više od kafe.

Jer sve ostalo možete naći u prirodi. Da, priroda je puna jestivih dobrota koje samo čekaju da ih uberete. Ipak ako niste sigurni u to šta je jestivo a šta nije, svakako vam preporučujemo da ponesete samo nekoliko konzervi i par sušenih kobasica. Nemojte preterivati s brašnom i jajima i očekivati da ćete peći palačinke u društvu medveda. Suva hrana svedena je na minimalizam.

Sokovi, mleko i pivo uzimajte samo ako ne možete bez njih, a verujte da možete bez tih stvari. Čista voda i pokoja šumeća tableta su sve što vam je potrebno za pravi boravak u prirodi.

Za zabavu uzmite samo karte jer one su jedino što će vam biti potrebno kada ste u prirodi. Možda ste mislili da bi bilo dobro poneti sa sobom kajak ili vaterpolo set, ali verujte nam nećete koristiti ni jedno ni drugo. Obavezno uzmite kupaće. Ili ako baš idemo „all natural“ onda nemojte uzeti kupaće. Razni mp3 plejeri vam neće biti potrebni. Opustite se uz cvrkut ptica, zavijanje sove i pokojeg vuka.

Opustite se i prihvatite novog sebe. Naučite nove načine kako da učinite nešto bez raznoraznih pomagala koje imate kod kuće. Improvizujte i istražujte. Ako su mogli naši preci zašto ne biste mogli i vi da se stopite u jedno s prirodom i prihvatite sve blagodet koje ona pruža. I ne zaboravite, čim se vratite kući brzo podelite svoje slike s ostatkom sveta putem jedne od društvenih mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu