Mons: Upoznajte Prestonicu kulture 2015.

Podeli

Na jesenjem suncu, zgrade od crvene cigle i sivog krečnjaka ožive u Monsu.

Foto: Mike Knell / Flickr.com

Ovaj grad priprema se za “magičnu godinu” 2015. kada postaje Evropska prestonica kulture.

Kada stignete na železničku stanicu, s jedne strane možete videti mnoštvo kranova i zgrada koje ubrzano niču, a s druge statuu kralja Leopolda, vrh velike crkve Sainte-Waudru i divni barokni zvonik.

Pođete li uzbrdicom ka gradskom centru, proćićete pored elegantnih kuća, staromodnih prodavnica i mnogih građevina koje se renoviraju kako bi u punom sjaju dočekale narednu godinu. Obnavlja se i gotovo polovina kaldrmisanih ulica.

Pre nešto više od jednog veka, Vinsent van Gog bio je šegrt kod jednog evangelističkog sveštenika u rudarskim zajednicama u okolini Monsa. Međutim, otpušten je zato što se “ponašao kao antihrist” i zatim poslat u Arl. Staza Van Goga prava je turistička atrakcija u Monsu i obuhvata dve male kuće od crvene cigle u kojima je živeo mladi Vinsent. Oba imanja renoviraju se za sledeću godinu.

Najnoviji luksuzni Hotel Dream najbolji je predstavnik novog Monsa. Nekadašnji manastir presvučen je u crvenu i crnu kožu, dodat mu je spa centar, koktel bar i elegantni restoran Mea Culpa.

Mons je bio saobraćajno čvorište još od srednjevekovnog perioda, a bio je i važan rudarski i industrijski centar.

Sada ga odlikuju brojni univerziteti i tehnološke firme, a čak i Google ima svoju ispostavu nedaleko od srca grada.

Foto: Shadowgate / Flickr.com

Veliki gradski trg središte je svakog većeg grada u Belgiji, pa ni Mons nije izuzetak. Ovde je reč o velikom popločanom prostoru koji uokviruju bašte kafića i divne fasade.

Nekada ovde nije bilo luksuznih barova, nego su se na trgu smeštali oni nešto jeftiniji, ali puni belgijskog šarma.

Ipak, ovde se studenti i dalje okupljaju, naročito petkom uveče. Glavna atrakcija trga je mali mesingani majmun, zidni ukras kog posetioci protrljaju za sreću.

Foto: Teemu Mäntynen / Flickr.com

Majmun se nalazi na fasadi gradske većnice iz 15. veka koja zaslužuje mnogo više pažnje od ovog, istina - šarmantnog, ukrasa.

Naročito je lep gornji sprat sa nizom sala ukrašenih drvenim zidnim ornamentima i ogromnim slikama.

Sa dugačkog balkona ove građevine, vekovima su moćnici gledali posmatrali vašare i parade, ali i egzekucije i pobune. Njen najnoviji stanar je gradonačelnik Elio Di Rupo, sin rudara koji je uspeo da Mons učini prestonicom kulture za narednu godinu.

Glavni događaj u gradu sada je godišnja Dudu povorka, specifična verzija Djukas karnevala u kojoj sveti Đorđe ubija aždaju, poznatu kao Dudu.

Sve se to događa uz “lude” zvuke bubnjeva i duvačkih instrumenata, pa manifestacija pomalo čak podseća na Rio. Ipak, stanovnici tvrde da je reč o “čistokrvnoj” belgijskoj tradiciji.

Foto: Tom Alsberg / Flickr.com

Dobar način da istražite ove običaje, ukoliko Mons posetite pre ili posle manifestacije, je da posetite Crkvu svete Valdetrude.

Ova impozantna gotska građevina nalazi se na brežuljku i okružena je vilama crkvenih velikodostojnika, uglavnom prekrivenim puzavicama.

Posvećena je svetici iz 17. veka koja je po predanju iskorenila kugu, a sadrži divne vitraže, fine statue od alabastera, kriptu punu zlatnih i srebrnih ukrasa i veliki sat u obliku lobanje, koji vas podseća na ono neizbežno.

U uglu kapele parkirane su zlatne kočije, veličanstvena skulptura koju vuku ljudi i nose relikvije svete Valdetrude u zlatnim kovčezima tokom godišnje povorke.

Za sledeću godinu najavljen je ambiciozan program: mnogo koncerata, bogatih izložbi i urbanih umetničkih instalacija.

Ovom gradu ne nedostaju galerije i muzeji: BAM galerija moderne umetnosti priprema bogat izložbeni program, a na centralnoj izložbi biće izložena dela Van Goga.

U blizini trga nalazi se i Muzej ukrasa Fransoa Dusberg idealan za sve ljubitelje figurica od porcelana. On je već svetski poznata atrakcija, ali i njegov glavni pokrovitelj baron Dusberg, strastveni sakupljač ukrasa iz doba Luja XVI ne zaostaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu