Decenija od obnove Starog mosta u Mostaru

Podeli

Na današanji dan 2004. godine otvoren je obnovljeni Stari most u Mostaru, srušen u ratu 1993, koji predstavlja remek delo osmanske arhitekture na Balkanu i jedno je od najvećih kulturnih blaga Bosne i Hercegovine.

Foto: Bryan Pocius / Flickr.com

Stari most, izgrađen 1566. godine u vreme Osmanskog carstva, srušen je granatama koje su ispalili pripadnici Hrvatskog veća odbrane, da bi pre deset godina bila završena obnova, uglavnom materijalom od originalnog kamena iz reke Neretve.

Projekt obnove jednog od simbola Mostara zajednički su finansirali Hrvatska, Turska, Italija, Holandija, kao i Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, ali i Mostar s 1,5 miliona dolara.

Godinu dana kasnije, tačnije 15. jula 2005, Stari most je uvršten na popis zaštićenih spomenika kulture UNESKO-a, kao spomenik kulture i pomirenja u Mostaru i BiH, podseća Fena.

Povodom obeležavanja 10. godišnjice otvaranja mosta u Mostaru će danas biti otvoren Interpretacijski muzej - jedinstveni centar te vrste u BiH, koji će posetiocima pružiti jedno novo interaktivno iskustvo i kulturno, ali i turistički obogatiti grad na Neretvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu