Foto:  Aleksandar Todorovic / Shutterstock
Foto: Aleksandar Todorovic / Shutterstock

"Razvijen kao albanski turizam"? Realnost je sasvim drugačija

Podeli

S obzirom na to da su prošle godine granice većine zemalja bile zatvorene, naši turisti okrenuli su se drugim mestima, pa je tako Albanija postala hit-destinacija u koju su državljani Srbije mogli bez PCR testa i karantina. Da li nas ista sudbina čeka i ove godine?

Da li je Albanija novo otkriće za brojne turiste ili je samo bila prošlogodišnja zamena za Grčku videćemo već ove godine. Brojne agencije nisu još uvek uvrstile ovu zemlju u svoju ponudu, stoga jedan od mogućih načina jeste odlazak u sopstvenoj režiji.

Pretragom cena smeštaja na popularnim sajtovima nailazi se na pristupačne cene. Noćenje za dvoje u popularnom letovalištu Saranda možete da nađete po ceni od 40 evra, a daljom pretragom nailazi se i na ponude sa doručkom po približnoj ceni.

Ukoliko se odlučite da ovo leto provedete u Draču, minimalan iznos koji morate da izdvojite za dvoje, za noćenje, iznosi oko 20 evra.

Albanija tek u nekoliko poslednjih godina pokušava da približi svetu svoja letovališta. Prelepo, čisto more i još lepše plaže veoma olakšavaju putnicima da se odluže za letovanje baš u Albaniji. Albanija izlazi na Jadransko more na zapadu i Jonsko more na jugozapadu.

Foto:  Aleksandar Todorovic / Shutterstock
Foto: Aleksandar Todorovic / Shutterstock

Pročitajte još:

Albanija je mnogo više od onoga što očekujete: "Vi ste mi prvi Srbi"; onda su došli i ostali

O Albaniji se, dakle, uglavnom govorilo kao o jeftinoj alternativi, ali nakon posete njenoj južnoj obali, može se doći do sasvim drugačijeg zaključka.

Saranda je grad u istoimenoj pokrajini na jugu Albanije, ima oko 50.000 stanovnika, izlazi na Jonsko more i glavna je albanska luka.

U ovom letovalištu postoje dve javne plaže, ali zbog blizine luke i nije neki užitak za plivanje i odmaranje. Međutim, u blizini se nalaze mala turistička mesta sa predivnim peščanim plažama, kao što su Ksamil, Manastir, Himare, itd. Cene smeštaja u ovim mestima su nešto više, ali to nije mnogo za prirodne lepote koje nude.

Drač je najposećeniji primorski grad u Albaniji, sa dugim, belim, peščanim plažama, čistim morem i dobrom lokacijom.

Zvanična valuta je lek, ali u svim prodavnicama, kafićima i restoranima primaju i evre, a možete birati da li za kusur želite evre ili leke.

Foto: Deposithphotos / Dudlajzov
Foto: Deposithphotos / Dudlajzov

Turizam je poslednjih godina u porastu, a u zemlju stiže sve više turista iz raznih zemalja, pa se u turističke gradove dosta ulaže.

Albanija postala hit za naše turiste: "Pre svega, veoma je jeftina" VIDEO

Trenutno su uslovi ulaska kao i pre pandemije, dakle nema testa, niti karantina.

"Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Albaniju ili tranzitiraju. Nema posebnih uslova. Režim ulaska je isti za sva lica bez obzira iz koje zemlje se dolazi u Albaniju", navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Pozivamo vas da popunite našu anketu i da u komentarima napišete svoje razloge za letovanje u Albaniji ili argumente protiv toga!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu