Foto: depositphotos, zoltangabor
Foto: depositphotos, zoltangabor

Top 20 destinacija u Evropi: Od prelepih ostrva do gradova sa burnom istorijom FOTO

Podeli

Uskoro će mnoge zemlje otvoriti svoje granice, a svi oni avanturističkog duha su ionako već željni putovanja. Organizacija najboljih evropskih destinacija (EBD) je, stoga, napravila listu od top 20 destinacija koje bi mogle da budu vaš izbor.

1. Tbilisi, Gruzija

Tbilisi je "destinacija otvorenog uma", koja meša prošlost, sadašnjost i budućnost, vreme za kulturu i slobodno vreme. Moderniji nego ikad, ovaj grad je idealno odredište za kulturu, gastronomiju, raznolikost i arhitekturu.

2. Krf, Grčka

"Savršeno odredište za ponovno punjenje baterija nakon ovog stresnog perioda", piše EBD.

Grčka je jedna od evropskih država najmanje zahvaćenih koronavirusom (I do 50 puta manje zaraženih nego u najugroženijim evropskim zemljama). Krf kombinuje opuštanje, sunce i prirodu.

3. Cavtat, Hrvatska

Uz veliki izbor vila, Cavtat se matra dobrom destinacijom jer je bolnica u Dubrovniku udaljena 20 minuta automobilom, a aerodrom je udaljen 10 minuta.

4. Azorska ostrva

Portugal je slabo zahvaćen koronavirusom, a Azorska ostrva - poput portugalske regije Algarve - još više su pošteđena. U sred Atlantskog okeana, ovaj arhipelag od devet ostrva je priroda u svom najčistijem obliku.

Ako volite planinarenje, floru i faunu, posmatranje delfina i kitova, isprobavanje nove hrance... Azorska ostrva su savršena za vas, piše EBD.

5. Preveza, Grčka

Prevezu odlikuju sunce, bezbroj plaža (uključujući jednu od najdužih u Evropi), mediteranska kuhinja... Preveza je pravo "ostrvo na kopnu" u Epirskoj regiji na severozapadu Grčke.

6.Alenteho, Portugal

Omeđen Atlantskim okeanom na jugu i udaljen pola sata vožnje automobilom od Lisabona, ovaj gradić privlači putnike koji traže jednostavnost i netaknutu prirodu.

7. Batumi, Adžarija, Gruzija

Batumi se nalazi na obali Crnog mora, u podnožju Kavkaza. Glavni je grad Autonomne Republike Adžarije i drugi po veličini grad Gruziji, a najbolji način da otkrijete zašto ga zovu "Las Vegas Crnog mora" je da odete i uverite se sami.

8. Zagreb, Hrvatska

"Sa bogatom istorijom iz rimskih vremena, to je glavni grad i najveći grad u zemlji, smešten na severozapadu uz reku Savu, u podnožju južnih padina planine Medvednica", piše EBD, nazivajući Zagreb "romantičnim" gradom.

9. Algarve, Portugal

Algarve je najjužniji region kontinentalnog Portugala i posebno je pogodan za porodične posete.

Odlikuju ga duge peščane plaže okružene zlatnim liticama, male uvale zaklonjene stenama i okean u kom se prelivaju razne nijanse plave, koji je uglavnom miran i topao.

10. Sibiu, Rumunija

Sibiu je prelep istorijski grad u Transilvaniji, severozapadno od Bukurešta.

Poznat po svojoj kulturi, istoriji, gastronomiji, raznovrsnoj arhitekturi (uključujući "kuće sa očima") i prirodnim čudima, ovaj grad je postao poznata turistička destinacija u Rumuniji.

11. Kotor, Crna Gora

Usamljen u Kotorskom zalivu, ovaj primorski grad u Crnoj Gori EBD opisuje kao "jednu od najlepših destinacija u Evropi za zaljubljene putnike, hranu i ljubitelje prirode"

Staru mediteransku luku Kotor okružuju utvrđenja sagrađena tokom venecijanskog perioda. Neki su ga prozvali najjužnijim fjordom u Evropi, ali u pitanju je potopljeni kanjon reke.

12. Rijeka, Hrvatska

Istorijski, grad je zbog svog strateškog položaja i dubokovodne luke "prisvajan" od strane nekoliko zemalja, tokom vekova mnogo puta menjajući "gospodara".

13. Varšava, Poljska

"Varšava je jedan od najneverovatnijih gradova u Evropi", piše EBD.

Glavni i najveći grad Poljske, Varšava je velika međunarodna turistička destinacija, značajno kulturno, političko i ekonomsko središte sa istorijskim Starom gradom koja je proglašen za UNESCO svetsku baštinu.

14. Beč, Austrija

Sa mnogim parkovima i ekološkim prevoznim sredstvima, Beč je jedan od gradova sa najboljim kvalitetom života u Evropi. Zbog ovoga, kao i zbog istorije, kulture i prirode, nalazi se na ovoj listi.

15. Bohinj, Slovenija

Bohinj je utočište za ljubitelje prirode, sporta na otvorenom, planinarenja, lokalnih proizvoda, zanata i novih iskustava.

Poznat je kao jedan od "zelenih rajeva Evrope" i predstavlja "pluća Slovenije".

16. Malta

Pored tirkizne vode Sredozemnog mora, Malta ima bogatu istoriju i kulturno nasleđe.

"Otkrijte bogatstvo jedne od najlepših destinacija u Evropi. Položite peškir za plažu na plaži Riviera Bai ili na neku od mnogih drugih plaža na Malti", piše EBD.

17. Gdanjsk, Poljska

Poljska je jedna od najmodernijih evropskih zemalja, a Gdanjsk, koji se nalazi na južnoj strani Gdanjskog zaliva na Baltičkom moru, jedan je od njenih turističkih bisera. Ovaj primorski grad takođe nosi i nadimak "Biser Baltika".

18. Viljnus, Litvanija

Smešten na jugoistoku Litvanije, Viljnus je glavni i najveći grad u državi. Pre Drugog svetskog rata je bio jedan od najvećih jevrejskih centara u Evropi, što je dovelo i do nadimka "Jerusalim Litvanije".

Prema EBD-u, Viljnus je savršeno odredište za porodice, zaljibljene ili solo putnike, a pišu i da je "dvostruko sigurniji od većine evropskih prestonica".

19. Riga, Letonija

Kao najveća metropola na Baltiku, Riga spaja bezvremensku tradiciju i vrhunsku modernost.

Poznata je i kao "Nordijska plavuša sa vatrenim srcem", a iza Rige je 800 godina burne istorije, od nemačkih vitezova do švedskih kraljeva i sovjetskih komesara, koji su ostavili svoje tragove u kulturnoj baštini grada.

20. Divlja tajga, Finska

U srcu finskog prirodnog rezervata Kainuu, Divlja Tajga sa svojim šumama, netaknutom zemljom, bistrim jezerima i brzacima omogućava planinarenje u netaknutoj prirodi, gledanje i fotografisanje divljih životinja i uživanje u kulturnim aktivnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu